W-Scope Hungary - Potenciált látott Nyíregyházában a dél-koreai befektető

A tervek szerint 2026 év elején kezdődik meg a tömeggyártás a W-Scope nyíregyházi üzemében. A dél-koreai cég beruházása 1200 új munkahelyet teremt a városban, az első európai egység mintegy 300 milliárd forintból épül. Március végén „Az év új beruházója” díjat vehette át a W-Scope Hungary Kft.

A 2022-es év egyik legnagyobb beruházásaként titulálta a dél-koreai cég nyíregyházi üzemének felépítését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az új gyár alapkövét októberben tették le, azóta folyamatos az építkezés itt, a Déli Ipari Parkban. A W-Scope mintegy 80 hektárnyi területet vásárolt Nyíregyházán, ahol jelentős munkahelyteremtő beruházásba kezdett.

Az év új beruházója

A Nemzeti Befektetési Ügynökség nemrégiben adott át kilenc kategóriában elismeréseket azon cégeknek, akik elkötelezett tevékenységükkel kiemelten hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez. Ezek egyike volt a W-Scope Hungary Kft., amely „Az év új beruházója” díjat vehette át.

Ez a díj azt jelenti számunkra, hogy a magyar kormány elismeri, hogy a cégünk befektetése hozzájárul a magyar gazdaság és a helyi közösség fejlődéséhez. A díj még nagyobb felelősségérzetet ad nekünk, hogy alaposan felkészüljünk a gyár sikeres működésére. Ráadásul ez az elismerés az önbizalmunkat is növeli, valamint motivál bennünket a nehézségek leküzdésére a folyamatos kihívásokon keresztül” – nyilatkozta Ko Kyung Hwan, a W-Scope Hungary Plant Kft. ügyvezető igazgatója.

2026 elejére várható a kezdés

A dél-koreai vállalat az elektromos autókhoz szükséges szeparátorfóliát gyárt majd a városban épülő üzemében. A helyszínen jelenleg két gyár- és egy közműépületet, illetve adminisztrációs épületet alakítanak ki, az első ütemnek megfelelően. Több okból kifolyólag az üzem 6–8 hónappal később kezdi majd meg működését a tervezettnél – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Ennek több oka is van, egyrészt a koronavírus-járvány és az ukrán háború legalább 30 százalékos áremelkedést okozott az építőanyagok esetében, a költséghatékonyság érdekében így változtatásokra volt szükség – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

Másrészt, az eredeti ütemtervhez képest késtek az Európán kívüli régiókból importált berendezésekhez szükséges európai szabványok beszerzése. A legfontosabb viszont, hogy megrendelői jóváhagyást kell szerezni a magyar gyárban gyártott szeparátorokra, amely egy fontos változásnak számít az elektromos járművek szempontjából, ez egyéves jóváhagyási időszakot igényel. Így emiatt az üzem működésének kezdete 2026 elején várható” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A cél, hogy a már jóváhagyott mintákat 2024 végéig eljuttassák a megrendelőkhöz, majd 2026-tól elkezdődjön a tömeggyártás a nyíregyházi üzemben.

Potenciált láttak Nyíregyházában

Mielőtt kiválasztották volna az ipari komplexum helyszínét, hat várost is megtekintett a dél-koreai cég. A legfontosabb tényezők között szerepelt a közművesítés, a leendő város potenciális növekedése, valamint, hogy a helyi önkormányzat milyen mértékben támogatja a terveket.

Nyíregyháza megfelelt a feltételeinknek. Köszönjük, hogy polgármester úr ennyire támogatja a befektetések ide vonzását, az egyeztetések folyamán a gyors reagálásoknak köszönhetően nagy bizalmat építettünk ki. Így választottuk végül Nyíregyházát. A projektünk a polgármester úr meggyőződésén alapul, miszerint ez a cég és a város közös projektje. A város gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármesterével és a polgármester irányításával működő Nyíregyházi Ipari Park Kft.-vel közösen végezzük a gyakorlati feladatokat, rendszeresen, kéthetente találkozunk, valamint bármilyen sürgős kérdés esetén is egyeztetünk” – nyilatkozta Ko Kyung Hwan.

A munkaerő a legfontosabb

A W-Scope Hungary Plant Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a legfontosabb feladat a jövőben, hogy biztosítani tudják a szükséges munkaerőt, akiket képzésekre küldenek, így a tömeggyártás időben elkezdődhet majd a gyárban. A szeparátor az egyik legfontosabb alkatrész a négy közül az akkumulátoriparban. Egyre gyorsabban próbál átállni az európai piac az elektromos autók gyártására, ebben szeretne egy versenyképes cég lenni a W-Scope Hungary Plant Kft. – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Kapcsolódó galéria

Investors of the year 2022 díjat nyert a W-SCOPE HUNGARY PLANT Kft.