Vízgazdálkodási fejlesztések

A 2020-ig tartó új uniós költségvetési ciklus területfejlesztési tervezése során Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban is kiemelt igényként jelentkezett a fenntartható vízgazdálkodás megvalósítása. A két megye szakemberei konferencián készítik elő a vízpótlás megoldását. A terv a Nyírségi-Hajdúhátsági Vízellátó Rendszer kiépítése.

KLÍMAPOLITIKAI PROBLÉMA

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, elsősorban klímapolitikai problémáról van szó, hazánk szélsőséges időjárása sújtja mindkét megye egyes területeit. Erre a problémára szeretnének közös programmal megoldást találni.

További képekért kattintson a fotóra!

Megyénkben a Nyírség az egyik olyan terület, ahol a mezőgazdasági termelés vízhiány mellett nem lehet gazdaságos. A probléma megoldása a gazdaság erősítése és a lakosság megtartása szempontjából is fontos.

SEGÍTHET A TISZAI VÍZKÉSZLET IS

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a gyakorlatban kétirányú a megoldás. Egyrészt vissza kell tartani a területre hulló csapadékot a vízelvezető rendszer átalakításával, majd felfogni a földben és új tározókban. Másrészt szükség lehet a vizek pótlására a tiszai vízkészletből is, ezt szivattyús átemeléssel és takarékos tárolással lehet megoldani.

A konferencián elhangzott, a most induló uniós pénzügyi ciklusban szeretnék megtalálni a forrást a vízellátó rendszer kiemelt fejlesztési tervként való megvalósítására. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat együttműködve az érintett agrárgazdasági kamarákkal és vízügyi igazgatóságokkal vállalja a vízellátó rendszer kiépítésének koordinációját.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)