Visszatértek a katonák Nyíregyházára: ünnepélyes keretek között adták át a laktanyájukat!

Átadták a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének új laktanyáját. Az ezred az egykori Benczúr Iskola épületébe költözhetett be, amit az önkormányzat adott át a Honvédelmi Minisztériumnak. A lakatanyában 35 alkalmazott kezdheti meg a munkát, feladatuk az önkéntes tartalékosok kiképzése lesz.

Ünnepélyes szalagátvágással adták át az egykori Benczúr Gyula Általános Iskola épületét a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének. Az épület 10 éve üresen állt, most laktanyaként funkcionálhat tovább. Az ingatlant a honvédségnek az önkormányzat biztosította, erről még májusban született határozat. Az átadáson Nyíregyháza polgármestere kiemelkedő jelentőségűek nevezte, hogy a honvédség visszatért a nagy múltú katonavárosba.

A közgyűlés egyhangúlag támogatta azt, hogy ezt az iskolát adjuk át a Honvédelmi Minisztériumnak, aki itt alakítja ki a területvédelmi ezred új központját, akkor is hangsúlyoztam, hogy sokkal többről van szó, mint egy egykori iskola értékesítéséről, hiszen visszatérhet a honvédség abba a városba, ahonnan a magyar honvédség jelenlegi tisztikarának jelentős része származik, és ahol a rendszerváltás idején még 5 laktanya működött. Mi ennek nagyon-nagyon örülünk.

– fogalmazott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A területvédelmi ezred 35 alkalmazottja kezdheti meg a munkát az új laktanyában. A feladatuk a tartalékos katonák kiképzése lesz. Jelenleg több mint 100 tartalékost tartanak számon a környéken, ezt a számot 500 főre kívánja növelni az honvédség. A laktanya ünnepélyes átadásán részt vett a honvédelmi miniszter is. Benkő Tibor elmondta, egy jól felszerelt, ütőképes honvédség kialakítására van szükség az országban, ehhez pedig 30 ezer hivatásos katonára és legalább 20 ezer tartalékosra van szükség. Arról is beszélt, hogy Nyíregyházán az országban elsőként jött létre a tartalékosok kiképzését biztosító laktanya.

Nekünk nagyon nagy szükségünk van önkéntes tartalékos katonai szolgálatra, akiket itt látok, és köszönöm, hogy vállalják ezt a szolgálatot, ezt a plusz kihívást és feladatot, hiszen valamennyien a munkájuk mellett végzik ezt a feladatot, vagy tanulmányaik közben látják el ezt a nemes, a hazáért szóló hivatást. És azt pedig, hogy ezt az önkéntes tartalékos szolgálatot úgy tudjuk működtetni, hogy az mind a magyar honvédség, mind az ország lakosságának érdekeit szolgálja ahhoz az kell, hogy a tartalékos katonáink is megfelelő kiképzésben és felkészítésben részesüljenek.

– emelte ki Benkő Tibor, honvédelmi miniszter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a 21. század új kihívásokat teremt a honvédelemben. Az ország biztonsága érdekében jelentős technikai fejlesztésekre van szükség, emellett fontos a megfelelő kiképzés, a hazafias nevelés, és az, hogy a honvédség meg tudja szólítani a fiatalokat.

Kapcsolódó galéria

Laktanya átadó Nyíregyházán