Visszafogadó ünnepség és konferencia
A KFOR békefenntartó haderő magyar katonáinak visszafogadó ünnepségét Nyíregyházán rendezik szeptember 28-án, majd megkezdődik a Magyar Hadtudományi Társaság két napos konferenciája. Céljuk, hogy nyissanak a társadalom felé, széles körben is megismertessék a honvédelem ügyét.

 

A Kosovo Force a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999-ben jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján. Magyarország a kezdetektől részt vesz a műveletekben. A katonák az év elején Debrecenből indultak a szolgálatra, szeptember 28-án pedig Nyíregyházán rendezik a visszafogadó ünnepséget. Dr. Ruszin Romulusz az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta, Koszovóból 400 fős KFOR-16-os kontingens tér haza, zömük a dandár Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei katonái.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

NYÍREGYHÁZÁNAK KATONAI MÚLTJA IS VAN

 

A helyszínválasztás sem véletlen, hiszen Nyíregyháza komoly katonai múlttal rendelkezik. A mindenkori hazai hadsereg fontos újoncozó és toborzó bázisa volt hosszú történelmi korokon keresztül. Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint a megyeszékhely jó helyszín a visszafogadó ünnepségre és a konferenciára, hiszen itt mindig szeretettel várják a katonákat. Legutóbb a Huszártalálkozón, de már készülnek a katonazenekar karácsonyi koncertjére is, tehát a város jelenében is él a katonai múlt.

 

HADTUDOMÁNY MINDENKINEK

 

A Magyar Hadtudományi Társaság két napos két napos konferenciáját is a szabolcsi megyeszékhelyre hozta. A 600 fős társaság 27 évvel ezelőtt jött létre, összefogja a hadtudományban élenjáró, és iránta érdeklődő személyek tevékenységét. Tömböl László elnök kiemelte, egyik céljuk, hogy nyissanak a társadalom felé, széles körben is megismertessék a honvédelem ügyét. A konferencián többek között megvitatják a jelen kor biztonsági kihívásait, a honvédség feltöltésének aktuális feladatait, a technikai és tudományos fejlesztéseket, valamint megismerhetik a régió hadtörténelmét.

Szoboszlai Tibor