Visszafogadó ünnepség
A Kossuth térre közel 400 katona érkezett csütörtök délután; ők Koszovóban teljesítettek szolgálatot. A KFOR-16-os kontingense tért haza, zömük a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjából került ki, sokan közülük Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katonák.

 

 

Békefenntartó hadierő

 

1999. júniusában jött létre a Kosovo Force, röviden KFOR, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő. Hazánk 1999. márciusában csatlakozott a NATO-hoz, így a kezdetektől részt vesz a koszovói műveletekben. Csütörtökön közel 400 katona tért haza, visszafogadó ünnepségüket a Kossuth téren tartották. A katonákat a honvédelmi miniszter is köszöntötte. Az mondta:
„Ilyenkor, egy hat hónapos szolgálat után, nehéz körülmények között elvégezve azt a munkát, amire fölesküdtek, Koszovóból hazatérve, jó alkalom arra, hogy kifejezzük tiszteletünket önök iránt. Kifejezzük tiszteletünket azon katonáink iránt, akik vállalják a haza védelmének szolgálatát, akik vállalják, azokat a békemissziókat, amelyekben ott vagyunk. 14 országban, 3 földrészen vannak magyar katonák és bizony volt időszak, amikor a magyar katonák háborús cselekményekbe bocsátkoztak, de a 21. században a magyar katonák a békét szolgálják.”

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Az ünnepségen dr. Kovács Ferenc polgármester is szólt. Azt mondta, megtiszteltetés és öröm, hogy a komoly katonai múlttal rendelkező Nyíregyházán fogadhatták a Koszovóban szolgálatot teljesítő katonákat. Hozzátette:
„Nyíregyháza az elmúlt években nagyon sokat fejlődött – mindeközben tudjuk azt, hogy biztonság és béke nélkül semmilyen fejlődés nincs és a fejlődés eredményeit sem tudjuk megtartani. Ennek az ünnepségnek a fő üzenete, hogy Nyíregyháza és a nyíregyháziak nevében is kifejezzük elismerésünket, köszönetünket azért a szolgálatért, amit önök ebben a misszióban végeztek.”

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)


Elismeréseket is átadták

 

Nemzetközi békemissziók és külföldi szolgálat – több katona helytállását elismerték a Kossuth téren, majd díszmenettel zárult a visszafogadó ünnepség. Majd a honvédelmi miniszter az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálatnak szánt inkurrencia anyagokat vett át a brit nagykövettől. A Magyar Honvédség tízezer gyakorlóruhát és 30 terepjárót kapott a brit haderőtől. Iain Lindsay nagykövet kiemelte, Nagy-Britanniának rendkívül fontos, hogy továbbra is partnerségi viszonyt alakítson ki és tartson fenn az uniós tagállamokkal, különösen most, amikor kilép az EU-ból. Hozzátette, sokan úgy gondolják, az ország Európai Unióból való kilépése azt jelenti, hogy az Egyesület Királyság hátat fordít a korábbi partnereknek, ám ez nem igaz. Magyarország is egy nagyon fontos, bizalmi partnere marad az Egyesült Királyságnak.

Dér Vivien