VírusRadar applikáció is segítheti a járvány elleni védekezést

VírusRadar applikáció is segítheti a járvány elleni védekezést
Fotó: Illusztráció

A VírusRadar mobilalkalmazás segítheti a koronavírus járvány elleni védekezést. Az applikáció kizárólag a telefonokba épített Bluetooth rádiók egyedileg kisugárzott azonosítóját jegyzi meg abban az esetben, ha a másik okostelefon kellően hosszú ideig, legalább 20 percig kétméteres távolságon belülre került.

Újabb mobilalkalmazás segítheti a koronavírus járvány elleni védekezést. A házikarantént ellenőrző applikáció mellett már le lehet tölteni a VírusRadart. Ha valakiről kiderül, hogy koronavírusos és letöltötte az applikációt, akkor az alkalmazás segítségével vissza lehet keresni, hogy az előző két hétben kikhez volt közel, legalább kétméteres távolságon belül, húsz percen át. Több országban is próbálkoznak hasonló megoldásokkal megfékezni a vírust. Azonban ahhoz, hogy hatásosan működjön a rendszer, minél több ember telefonján kell rajta lennie az applikációnak.

Eddig közel 17 ezren töltötték le az applikációt.

Solymár Károly Balázs, az Információs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, az alkalmazás beüzemelése egyszerű, mindössze arra van szükség, hogy telepítés után az illető megadja telefonszámát. Ezután a rendszer üzemeltetői visszaküldenek a megadott számra egy négyjegyű pin kódot, ami megadásával már teljes is a regisztráció.

Az alkalmazás működése sem bonyolult, semmilyen extra felszerelést nem igényel, csupán folyamatos aktív bluetooth kapcsolatot – mondta. Hozzátette, telepítés után az applikáció a háttérben fut, és kizárólag a telefonokba épített bluetooth adók egyedileg kisugárzott azonosítóját jegyzi meg abban az esetben, ha a másik okostelefon kellően hosszú ideig, legalább 20 percig kétméteres távolságon belülre került.

Kiemelte, a VírusRadar az azonosítókat két hétig tárolja. Ha ez idő alatt bármelyik, a alkalmazást használó kontakt az applikáción keresztül jelzi, hogy koronavírussal diagnosztizálták, a kontaktkutatók mindenkit értesítenek, aki kapcsolatba kerülhetett a fertőzött személlyel.

Azt is elmondta, az applikáció által regisztrált adatokhoz csupán a járványügyi hatóságok férhetnek hozzá.

Az applikációban  a kontaktfigyelés bármikor ki- és visszakapcsolható – tette hozzá.

 

Forrás: hirado.hu