Virgilius Moldovan kiállítása Nyíregyházán

Németh Erika, a Nyíregyházi Városi Galéria művészeti vezetőjének kapcsolatainak köszönhető az, hogy Nyíregyházára érkezett Virgilius Moldovan román származású, de már több évtizede Ausztriában élő szobrászművész több alkotása.

Virgilius Moldovan alkotásait három helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők. A klasszikus, bronz fejszobrokat a Nyíregyházi Városi Galériában, a nagyobb méretű szilikonfejeket a Váci Mihály Kulturális Központ alsó szintjén állították ki, míg a hatalmas méretű aktszobrokat a Pál Gyula Teremben nézhetik meg a 18 éven felüli látogatók.

 

„Nagyon kortárs”

 

Németh Erika, a Nyíregyházi Városi Galéria művészeti vezetője elmondta, klasszikus hagyományokon nevelkedett a szobrászművész. Hozzátette, biztos tudatában van mesterségének, hiszen restaurátor művészként is dolgozik Bécsben, számos híres kastély, épület felújítása kapcsolódik a nevéhez, de főleg figurákat restaurál.

További képekért kattintson a fotóra!

Németh Erika elmagyarázta, Virgilius Moldovan teljes tudatában van az anatómiának, ennek ellenére elindult egy posztmodern irányba, ami párosul egy különleges témaválasztással, és egy különleges formavilággal kapcsolódik össze. Összefoglalva azt mondta, ettől lesz nagyon kortárs.

 

Egy életutat mutat be a kiállítás

 

A Magyarországon először látható kiállítás felöleli a művész teljes életútját.

Virgilius Moldovan elmesélte, nagyon kedves barátja a Művészeti Szakközépiskolában tanító Németh Erika, akit meghívott a bécsi műtermébe. A művész kifejtette, a kiállítás mindhárom része teljes egészében az ő válogatása és felöleli egész életművét. A szobrász azt mondta, az utóbbi időben főleg nagyméretű szobrokat készített, a kisebb alkotások a kilencvenes évekből származnak.

Ezek a művészi alkotások képesek arra, hogy rövid idő alatt váltsanak ki érzelmeket a nézőkből. A monumentális munkák nem először jelennek meg a művészettörténetben, hiszen többek között már az egyiptomi művészetben is jelen voltak.

Virgilius Moldovan alkotásait május 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Váci Mihály Kulturális Központban, a Pál Gyula Teremben és a Nyíregyházi Városi Galériában.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)