Virágvasárnappal kezdődik a nagyhét

Vasárnap kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) a csütörtöki közleményében.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek virágvasárnap fél 11-kor az esztergomi bazilikában hívek nélküli szentmisét mutat be, amelyet az EWTN katolikus televízió és a főegyházmegye Facebook-oldala is élőben közvetít – közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense.

Az MKPK közleménye szerint a virágvasárnap elnevezés a latin Dominica palmarum, vagyis a pálmaágak vasárnapja kifejezésből származik, amely a szentmise előtti körmenetre utal. A katolikus egyházban a hagyományos virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik.

A templom előtt összegyűlt hívek pálmaágakkal vagy barkaágakkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, arra emlékezve, ahogy egykor a Jeruzsálembe érkező Jézust ünnepelte a tömeg.  Idén a koronavírus-járvány miatt a körmenetek elmaradnak.

Az ünnep másik elnevezése az Úr szenvedésének vasárnapja. A szentmisén ugyanis már elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. Kitértek arra: a virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka.

Az egyház kifejezi hitét, hogy a „dicsőséges bevonulás a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja”.

Az idei virágvasárnap „sajátos lehetőséget ad”, hogy Jézus „szenvedésének megünneplése különös módon erősítsen meg bennünket a világjárvány idején” – tették hozzá. Virágvasárnapi szentmisét közvetít 11 órától a Duna TV, 10 órától pedig a Kossuth Rádió.

 

Forrás: hirado.hu