Viharkárok – Csak hétfőn 80 esetben intézkedtek a vármegyei tűzoltóegységek

Jelentős károkat okozott a vihar vasárnap késő este és hétfő hajnalban városunkban és a térségben is. A vármegyei tűzoltókhoz 97 segélyhívás érkezett hétfőn, és mintegy 80 esetben kellett viharkárok miatt intézkedniük. Az esetek többségében sérült fák okoztak problémát. A kárfelszámolás azonnal megkezdődött, és a vármegye valamennyi tűzoltóegysége, beleértve a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat, részt vettek a műszaki mentésekben.

Erőteljes széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkező vihar csapott le Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére vasárnap este és hétfő hajnalban, számos helyszínen, köztük Nyíregyházán is komoly károkat okozva. A katasztrófavédelem vármegyei műveletirányítási központjába érkezett 97 bejelentés túlnyomó része sérült fákkal kapcsolatos volt. A kárfelszámolások azonnal elkezdődtek, és a vármegye valamennyi tűzoltóegysége, beleértve a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat, részt vett a műszaki mentésben, sőt Hajdúnánásról is érkezett egység segíteni. A térségben mintegy 80 viharkárral kapcsolatos tűzoltói beavatkozás történt hétfőn.

„Nagyon sokszor járművekre, kerítésekre, légvezetékekre vagy éppen ingatlanokra dőltek a fák vagy faágak. De jellemző volt az is, hogy a nagy mennyiségű csapadékvíz okozott károkat. Voltak olyan ingatlanok, ahol szivattyúzással segítették a lakókat a hivatásos önkormányzati, valamint az önkéntes tűzoltóegységek”

mondta Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya, szóvivője.

Viharkárokkal kapcsolatos bejelentés összesen tizenhárom településről érkezett hétfőn, a legtöbb a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területéről. A gyors és összehangolt beavatkozásoknak köszönhetően a szakemberek a kárelhárítási munkálatok zömét befejezték, de még kedden délelőtt is érkeztek bejelentések sérült ingatlanokról, fákról. A viharok azonban nemcsak súlyos károkat, hanem személyi sérüléseket is okozhatnak, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyünk.

„Nagyon fontos, hogyha villámlással érkezik a vihar, akkor mindenképpen épületbe vagy ingatlanba húzódjunk be, és ott keressünk menedéket. Ha bent vagyunk az ingatlanban, akkor nagyon fontos, hogy ilyenkor lehetőség szerint áramtalanítsunk, vagy húzzuk ki az elektromos berendezéseket a konnektorból. Nem előírás, de mindenképpen előnyös, ha például van villámhárító az ingatlanon. Illetve túlfeszültség ellen is lehet különböző berendezéseket beépíttetni az ingatlanhoz szakemberrel”

emelte ki a tűzoltó hadnagy.

A szóvivő hozzátette, erős széllökések esetén sem ajánlatos nagy fa alá húzódni, mivel lehasadt ágak is okozhatnak sérülést. Fontos, hogy számoljuk a villámlás és a mennydörgés közötti időt: ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, és azonnal menedéket kell keresni. Azt tanácsolják, legyünk körültekintők és mindig kövessük figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket.

 

(Szerző: Boros Rita)