Vigyázzunk magunkra!

A hideg beköszöntével egyre többen panaszkodnak arról, megfáztak. Vírusfertőzés okozza leggyakrabban azt a betegséget, amit a köznyelvben taknyosságnak hívnak. Ilyenkor eldugul az orr, nehezebbé válik a nyelés és gyengébbnek érzi magát az ember. Amennyiben ezek a tünetek, és az orrból vízszerű váladék folyik, orrsprayt és vitamint, esetleg fájdalomcsillapítót javasolnak a szakemberek.

 

Amikor már orvos kell...

 

Ha az orrváladék elszíneződik, barnás, sárgás lesz, és fáj az arca a páciensnek, mindenképpen orvoshoz, lehetőség szerint fül-orr-gégészhez kell fordulni, mert akkor már nagy valószínűséggel arcüreggyulladásról van szó, amit esetenként antibiotikummal kell kezelni. Ha a folyamat a fülre terjed át, kapkod a füléhez és belázasodik a beteg, akkor alakul ki a középfülgyulladás, amely a gyerekeknél gyakrabban jelentkezik, mint a felnőtteknél. Fontos kezelni ezeket, mert egy elhúzódó középfülgyulladásból ritkán akár agyhártyagyulladás is lehet, de az alsóbb régiókba, például a garatüregbe is átterjedhet a betegség.

 

Mandula- és torokgyulladás

 

Dr. Bakk Judit, a Jósa András Oktatókórház Fül-orr-gégészeti Osztályának adjunktusa elmondta, az egyik ilyen betegség a mandulagyulladás, illetve a teljes garatnak a gyulladása. Hozzátette, általában és leggyakrabban vírusos fertőzésről van szó, amit nem kell orvosnak látni, hiszen néhány nap alatt javul az illető, főleg akkor, ha vitamint, szükség esetén pedig fájdalomcsillapítót szed be. Dr. Bakk Judit elmondta, abban az esetben, ha több napig magas láza van a páciensnek, orvoshoz kell fordulni, mert nagy a valószínűsége, hogy felülfertőződött bakteriálisan, illetve a mandulának lehet egy masszívabb fertőzése, ami esetleg antibiotikumos kezelést igényel.

 

Magas láz, nyelési nehézség, levertség, tüszősmandula-gyulladás

 

Ha évente legalább kétszer jelentkezik ez a nagy fájdalommal járó betegség, az már a szakemberek szerint kórjelző is lehet. Ez ugyanis arra utal, hogy a mandula már nem úgy működik, ahogyan kellene, az immunfunkcióját már nem látja el, mert benne él egy olyan baktérium, amely a gyulladás gyakoriságát növeli. Ilyen esetben sokszor a műtét mellett döntenek a fül-orr-gégészek.

 

A hideg és a huzat is felelős!

 

Ősszel-télen nemcsak a baktériumok és a vírusok okoznak betegségeket, hanem a huzat és a hideg levegő is. Így a klímával télen-nyáron vigyázni kell, hideg időben pedig érdemes sapkát és sálat hordani. A szakorvos szerint mínuszok idején nem célszerű kerékpárral vagy motorral közlekedni, hiszen az arcba vágó hideg levegő hosszú távon akár krónikus arcüreggyulladást is előidézhet. A hűvösebb idő beálltával érdemes multivitamint szedni, több, főleg meleg folyadékot, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani annak érdekében, hogy erősebbé tegyük immunrendszerünket.

M. E.

(Fotó: internet)