VIDOR Fesztivál – Kezdetét vette az év legvidámabb hete Nyíregyházán
Fotó: Trifonov Éva

Pénteken kezdetét vette az év legvidámabb hete Nyíregyházán. A Vidámság és Derű Országos Seregszemléje szeptember 2-áig közel százötven programot kínál a Nyíregyházán élőknek és az ide látogató turistáknak. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a VIDOR Fesztivál immár elválaszthatatlan a nyártól és városunktól.

– Remek időjárást és nagyon jó szórakozást kívánok mindenkinek! Kellemes Vidorgást! – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg péntek este a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjét Kirják Róbert, a VIDOR Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója. Szeptember 2-áig közel százötven programot kínál a Nyíregyházán élőknek és az idelátogatóknak a kulturális seregszemle. Az ünnepélyes megnyitón dr. Gáva  Krisztián, a kulturális és innovációs minisztérium közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott egy nemzet életkedvének egyik fokmérője az, hogy mennyi és milyen minőségű fesztivált szervez.

Színvonalas fesztiválszezon

– A 22. VIDOR Fesztivál sokszínű programkínálatában mindenki találhat kedvére valót. Legyen szó színházi előadásról, költészetről, artista produkcióról, kóruskoncertről, vagy éppen magyar nemzeti hip-hop-ról. Meggyőződésem, hogy a fesztiválok száma és minősége remek indikátora egy ország, egy nemzet életkedvének. Ahol a családok sokat és szívesen fesztiváloznak, tudatosan keresik ezt a szórakozási és élményszerzési formát, ott van életerő és lendület. Ha csak az idei nyári szezon hazai és határokon túli magyar vonatkozású fesztiválkínálatát pásztázzuk végig, egyértelműen kijelenthetjük, hogy igazi nagyhatalom vagyunk színvonalas, időtálló kulturális értékek mentén létrejött fesztiválok tekintetében – hangsúlyozta dr. Gáva Krisztián, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A VIDOR közösséget teremt

Dr. Kovács Ferenc polgármester az ünnepélyes megnyitón kiemelte, a VIDOR immár elválaszthatatlan a nyártól, a várostól, a fesztivál pedig a közösségteremtésnek is kiváló helyszíne, hiszen alkalmat teremt a jókedvű találkozásokra, vidám beszélgetésekre.

– Ez valóban egy olyan esemény, ami elválaszthatatlan itt Nyíregyházán a nyár végétől és meg is hosszabbítja a nyarat. Most az időjárás is ehhez igazodik, és azt is mondhatom, hogy talán ez a leginkább várt kilenc nap és a legismertebb is Nyíregyházán kapcsán. Mert nemcsak a nyíregyháziak, megyebeliek, a színházi szakmától kezdve a fesztiválturistákig egyaránt ismerik és jegyzik ezt az időszakot  – mondta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Jövőre is a VIDOR mellett

A kulturális seregszemle fő támogatója a Master Good cégcsoport – az ügyvezető-tulajdonos Bárány Péter a megnyitón arról beszélt, fontos a művészetek támogatása, és az is nyilvánossá vált, hogy a jövő évben is főtámogatói lesznek a fesztiválnak.

– Számunkra kiemelten fontos az, hogy a megye a kulturális életének is adjunk vissza, ne csak azáltal, hogy a gazdaságban ténykedünk, hanem azzal is, hogy az emberek, az itt élők és ide látogatók szórakozását is támogassuk és biztosítsuk. Ez egy olyan rendezvény, amire nemcsak a városiak, vagy a megyebeliek, hanem az ország több pontjáról is eljönnek. Itt mindenki megtalálja azt a programot, színházi előadást, koncertet, ami számára kedves vagy szimpatikus – tette hozzá Bárány Péter, a Master Good cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa.

Sztárfellépők Nyíregyházán

Kirják Róbert a megnyitón hangsúlyozta, az elmúlt évek nehézségei után végre ismét önfeledten fesztiválozhatunk, a számtalan kiváló előadó közül kiemelte a VIDOR sztárfellépőjét, Minellit.

– A fesztivál az idei évben egy kicsit később indult be a szervezés szempontjából, de szerencsére, köszönhetően a kormányzat és a város stabil támogatásának azt éreztük, hogy nem kell aggódnunk. A legtöbb támogató városi kötődésű és ez rengeteget számított abban, hogy azon a színvonalon tudjuk megszervezni ezt a fesztivált, amit az ide látogatók megszokhattak. Ennek is köszönhető, hogy a fesztivál történetében először egy olyan nemzetközileg ismert fellépő lesz látható augusztus 30-án, szerdán, akit a rádióból nap, mint nap hallhatunk – emelte ki Kirják Róbert, a nyíregyházi teátrum igazgatója.

„Akik szívből tudnak kacagni, jó emberek”

A színházi versenyprogram zsűrielnöke, az ibrányi származású, Kossuth-díjas Hegedűs D. Géza ebben az évben ünnepli a 70. születésnapját, a zárónapon őt is ünneplik majd. Köszöntőjében elmondta, megtiszteltetés számára, hogy a szülőföldjén köszöntheti a megnyitóra érkezőket.

– Ötven évnyi színházi tapasztalatom alapján bizton állíthatom, hogy ha be akarunk pillantani az emberek lelkébe, és meg akarjuk ismerni az embereket, ne azt figyeljük, hogyan beszélnek, hallgatnak, sírnak, vagy mozgatják-e őket nemes eszmék, hanem azt, hogy hogyan nevetnek. Akik szívből tudnak kacagni, jó emberek. A VIDOR Fesztivál kilenc napon át a jó emberek találkozási helye lesz a nézőtéren, a színpadon, a négy fal között, szabadtéren. A szívből fakadó kacagás, amely nem szétválaszt, hanem összeköt, emberlétünk önfeledt szabadsága. A színház, az irodalom, a zene, a művészetek, a kultúránk az összetartozásunk nagy ajándéka. A testvériség érzése. Becsüljük meg, mert mindannyiunknak segít élni. Magyarország, az én szülőföldem, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és benne Nyíregyháza a jó emberek hazája, és én erre nagyon-nagyon büszke vagyok – zárta köszöntőjét Hegedűs D. Géza.

Az ünnepélyes megnyitót követően a pénteki napon a nyíregyházi teátrum művészei, a Móricz Jam Session és a népszerű tehetségkutatóból ismert Paulina szórakoztatta a belvárosba érkezőket a Kossuth téri nagyszínpadon, fergeteges hangulatú koncerteket adva.

Kapcsolódó galéria

VIROR FESZTIVÁL 2023 - 1. nap