Video mapping, architechtúrális vetítések?! Bemutatjuk a digitális újmédia úttörőit!

Akkor kezdjük az elején. A cikk címében szereplő video mapping-gel. A művészet és szórakoztatás egyik csodája! Legalábbis szerintem. Adott egy épület, amely architechtúrájához igazodva 2- vagy akár 3D-s elemekkel készült videóanyagot vetítenek az alkotók, a ’vászon’ maga az objektum. Lenyűgöző látvány!

Az EPER, mint digitális újmédiával foglalkozó csapat video mappingeket is készít. Szabó Csaba és Varga Zoltán a főiskolán ismerkedett meg, később ugyanabban egy alapfokú művészeti iskolában kezdtek dolgozni. Zolival beszélgettem:

Jött a barátság, majd a közös munka; először csak grafikák, szinte saját szórakoztatásunkra. Fiatalként, kreativitással, de kevés tapasztalattal nem igazán voltak megrendeléseink, így elindultunk a nagyvilágba. Én a párommal először Spanyolországba mentem, majd egy év után Anglia lett a bázis, ahol újra találkoztam Csabival. Egy 2009-es buli után hajnalban álltunk a londoni konyhánkban, beszélgettünk a közös munka újragondolásán, alkotásaink modernizálásán. Megegyeztünk: csináljuk! Volt az asztalon egy gyümölcstál, és bumm egy ötlet – legyen EPER a csapatunk neve. Ez a valós történet, tényleg innen jött a nevünk!

– mondja nevetve Zoli.

(Érdemes megnézni ezt a videót!)

Eldöntötték, hazaköltöznek és az EPER-rel teljesednek ki. Csabi és Zoli cége mára már 9 éves szakmai múltra tekint vissza.

Az animáció, a film, a design, az illusztráció, a 2D és a 3D szakterületein szerzett jártasságunk kombinálásával nyújtunk vizuális megoldásokat.

Az épületvetítés első pillanatainál az EPER még ’gyermekcipőben’ járt. Zoli meglátott egy pályázatot: a Budai Vár egy részét kellett megvetíteniük. Ugyan akkor még nem értek el helyezést, de érezték: elkezdődött valami új!

2012-ben a PAINT UP!-on már dobogósok voltunk, sőt a különdíjat is elhoztuk. Aztán jöttek az újabb és újabb pályázatok, fesztiválok. 2015-ben például a Festival Of Lights Mapping Competition Berlinben, ott másodikok lettünk. 2016-ban a Zsolnay Light Festival-on is részt vettünk, akkor a pécsi bazilikát mozgattuk meg videónkkal, a videomapping kategóriában elsők lettünk. De voltunk több hazai és külföldi rendezvényen, például Moszkvában, Bukarestben, legutóbb pedig Hongkongban értünk el kimagasló eredményt: a Sino x Niio Illuminatioan Art 2. helyezettjei lettünk animációs kisfilm kategóriában úgy, hogy 39 ország képviselői versengtek és közel 160 munka érkezett be.

De nem ez a fő profil, most új és perspektivikus vonal számukra a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR)! Sok sikert az EPER-nek ezen területen is!

Szerző: Rutkai