Videó a kis darvakról! A közelmúltban három fiókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark

Videó a kis darvakról! A közelmúltban három fiókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark
Fotók: Kohut Árpád

A körülbelül 1 méter magasságú aranyszínű fejdíszt viselő koronásdarvak talán a legimpozánsabb és leglátványosabb madarak az Állatparkban.

Két tenyészpár is él Nyíregyházán, ám nászuk egy ideje már nem volt gyümölcsöző, ezért a gondozók úgy döntöttek, a párcsere kedvező lehet. Sikerrel jártak, hiszen az egyik pár násza beteljesedett, a vad tánc után nem sokkal megjelentek a tojások, majd 30 nap után, a közelmúltban kikeltek a várva várt fiókák. A hím és a nőstény daru nagyon gondos, óvják a kis darvakat, amelyek még pihés tollal rendelkeznek.

Három fióka egyszerre, egy fészekaljból a koronásdarvaknál még nem volt – szenzációnak számítanak a kicsik. És hogy milyen ivarúak, az még később derül ki, mondta Révészné Petró Zsuzsa, az Állatpark osztályvezetője:

Alapvetően nincs nagy különbség külsőben a hím és a nőstény állat között, éppen ezért a DNS-t hívjuk segítségül. Ahogy az apróságoknak tollváltásuk lesz, kihúzunk egy tollacskát a szárnyukból és egy DNS-vizsgálattal fogjuk kideríteni, hogy hím vagy nőstény állatokról van-e szó.

A szürkenyakú, vagy más néven déli koronásdarvak Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területein őshonosak. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzik otthon magukat. Általában párban vagy kisebb családi közösségekben élnek, de időnként előfordul, hogy egy táplálékban gazdagabb területen 80-100 madár is csoportosul. A faj, Uganda nemzeti madara és az ország címerében is szerepel.