Vese Világnapja – Fontos a megelőzés és a betegség korai felismerése

Egészségnapot rendeztek a Vese Világnapja alkalmából a Korzóban. Az egész napos rendezvényen előadásokkal és ingyenes szűrővizsgálatokkal kívánták felhívni a figyelmet a vesebetegségek megelőzésére és annak kezelésére.

Minden év márciusának második csütörtökén tartják a Vese Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vesék létfontosságú szerepére. A rendezvények mindig egy bizonyos téma köré összpontosulnak, idén a teljes lakosság megszólítása a fő motívum, a szlogen, „Egészséges vesét mindenkinek”. Idén a Korzóban tartottak egészségnapot, ahol az előadásokon kívül, egészségügyi méréseken is részt vehettek az érdeklődők. Próbálták mindinkább kihangsúlyozni, hogy a vesének nagyon fontos szerepe van a szervezet megfelelő működésében.

A vese az emberi szervezetnek egy nagyon fontos szerve. Számos fiziológiás funkcióban játszik szerepet. Legfontosabb szerepe a só és vízháztartás egyensúlyban tartása, a felesleges folyadék eltávolítása. Emellett a vizelettel a vese kiválasztja a kóros anyagcseretermékeket is és az ásványi anyagokat is. Mindezeken túl a vesének nagyon komoly szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vérképzésben és az egészséges csontrendszernek a felépítésében.

– mondta el Dr. Szegedi János főorvos.

Magyarországon a statisztikák szerint 6-700 ezer ember érintetett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az adatok szerint 40-50 ezer vesebeteggel kell számolni. Felmérések alapján 2020-ra a lakosság 14 százaléka, 2035-re a lakosság 16 százaléka lesz érintett a vesebetegségek vonatkozásában. Ez világviszonylatban körülbelül 700 millió embert fog jelenteni. Fontos a betegség korai felismerése, ez legkönnyebben a rendszeres szűrésekkel valósítható meg.

Vércukorszint és vérnyomásmérést szervez a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete, illetve lesz két előadás. Egy átfogó a vesebetegségről, valamint a cukor és a vesebetegség kapcsolatáról és lesz egy előadás a transzplantációról.

– mondta el Kutasi Irén, a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

A vesebetegség fő rizikófaktora a magas vérnyomás és a cukorbetegség. De ilyen a mozgásszegény életmódból, a rossz táplálkozásából kialakult túlsúly és az idős kor is, ezért arra kérnek mindenkit, hogy házi orvosával ellenőriztesse veséjét, mert a legtöbbször nem okoz tüneteket a betegség.