Ventilálás a művészet – Hárman címmel kiállítás nyílt a Városi Galériában

Hárman a címe a Városi Galériában látható kiállításnak. Három képzőművész, három nő, festők, grafikusok, H. Németh Katalin, L. Ritók Nóra és Nuridsány Éva tárlata várja a látogatókat október 30-ig.

Tollrajzok, grafikák, festmények, vegyes technikájú képek és tűzzománcok kerültek a Városi Galéria emeleti kiállítótermeinek falaira. A három képzőművészt régi barátság köti össze. Közös művésztelepek Beregfürdőn, Sárándon és Nádudvaron. De még hallgató és mester viszony is említhető L. Ritók Nóra és H. Németh Katalin között. A másfél éves bezártság után együtt jelentek meg a közönség előtt. Bemutatták új kísérleteik és témáik, vagy a régi, kedvelt technikák alkotásait.

„Egy kivételével valamennyi új kép, amely a közelmúltban készült, beleszámítva a Covid-járványt is, amin én átestem, és egyéb családi tragédiák – a férjem elvesztése –, ezek kiüresítettek, mégis azért próbáltam gondolkodni alkotóként, hiszen már év elején bejelentettem ezt a kiállítást, így próbáltam újat hozni az embereknek” – mesélte H. Németh Katalin grafikusművész.

Talán éhes már a közönség a rendezvényekre, a kiállításokra, de félnek még az emberek a nyilvánosságtól – vélekedik a grafikusművész.

A csíkszeredai festőművész Kolozsvárról érkezett és telepedett le Debrecenben. Európa számos országában, de még Japánban és Amerikában is megfordult kiállításon. Tűzzománcot is hozott Nyíregyházára, mely ugyanúgy része alkotói időszakainak, hiszen az akvarell, az olaj és az akril éppúgy jelen van műtermében, mint a vörösréz.

„Ezek a képek egy általam kitalált technikával készültek, mert azelőtt én akvarelleztem. Az akvarell az egy gyors meló, nagyon gyorsan kell csinálni, mielőtt megszáradna a felület. Nem lehet úgy elmélyedni benne, inkább felületi hatásokat tudunk elérni benne, elsősorban tájképeket, portrékat festettem. Miután igényem volt arra, hogy valami mélyebb érzelmet, gondolatot fejezzek ki, elkezdtem kísérletezni ezzel a technikával, ami abból áll, hogy több réteg akvarell papír egymásra kasírozva, egy kartonszerű vastagságú lesz. Ezt festettem, és különböző minőségű vékonyabb papírréteget ragasztottam fel. Hol gyűrve, hol simán. Ezek nagyon érdekes faktúrákat hoztak létre. Miután ezt kitaláltam, elkezdtem úgy gondolkodni, hogy lássam, ebből mit tudok felhasználni a mondanivalómnak megfelelően” – mondta a festőművész, Nuridsány Éva.

L. Ritók Nóra a tanítvány. Pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, és művészeti iskolájának vezetője. A gyerekszegénység és a mélyszegénység ellen dolgozik, az esélyteremtés valamennyi elérhető eszközével. Rajzait személyisége lenyomatának véli. Feszes, fegyelmezett, ugyanakkor romantikus képek, a rendteremtés szándékával.

„Épp a múlt héten volt nálam az egyik egyetemről egy tanárnő, és azt mondta, hogy olyat már látott, hogy egy szociális modell mellé művészetet társítanak, de olyat, hogy a művészetből lesz szociális modell, még nem. Nálam így alakult. Nyilván szükségem van rá, ebből indult ki az egész munkám. Inkább ventilálásnak érzem az életemben. Az a sok nehézség, ami ebben a munkában van, azt fel kell dolgozni, újra fel kell építeni gyakorlatilag naponta az ember lelkét, és az embert magát. Nekem ehhez jó eszköz a művészet és a család. Ez az, ami engem a kiégéstől megvéd” – vallotta L. Ritók Nóra grafikusművész.

Az alkotás része lett az életemnek, ezt nem lehet abbahagyni – szólt a jövőről a művész.

A Hárman című kiállítás október 30-ig várja a látogatókat a Városi Galériában.