Koragyermekkori fejlesztés: védőnők a gyerekekért

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége szakmaközi együttműködések ösztönzésére, a szolgáltatási platform gazdagítására pályázott a fejlődési zavarral, fogyatékossággal élő kisgyerekek korai fejlesztésére. A projekt egyik mintahelyszíne Nyíregyháza, ezért tartottak munkamegbeszélést a városházán a témában érintett szakemberek közreműködésével.

 

A korai fejlesztés alapja a szülői megfigyelés, a védőnői szűrés, majd a házi gyermekorvos véleménye. Ha beigazolódik a fejlődésbeli elmaradás, akkor a gyerek megkapja a fejlesztési irányt. Ilyenkor lépnek elő a korai fejlesztésben érintett intézmények, a pedagógiai szakszolgálat, a bölcsődei, óvodai gondozás, a gyógypedagógus, logopédus, neurológus és egyéb szakemberek. Azért, hogy az ebben a munkában részt vevők együttműködése sikeres legyen, pályázott a szövetség, és több mint 3 millió forintot nyert a feladatra. A finanszírozó az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet.

„Az a lényege, hogy a koragyerekkori időszakban, 0–7 éves korban kerüljenek kiszűrésre azok az eltérések, amik a kisgyermek fejlődésében zavart vagy elmaradást jelenthetnek, és a lehető leggyorsabban kapjon legmegfelelőbb ellátást. Erre itt, Nyíregyházán kiváló intézmények és hálózatok működnek. Az itteni mintaprogramnak az a lényege, hogy egy jól működő rendszert hogyan lehet hatékonyabbá tenni, hogyan lehet a szakembereket és a szülőket egy asztalhoz ültetni a civil szervezetekkel együtt” – tájékoztatott Várfalvi Mariann, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke.

Nyíregyháza az egyik mintahelyszín. Kiváló lehetőségek vannak a téma szakmai oldalának a kibontására.

„Eddig is nagyon jól működött a szakmák közötti kommunikáció, de mint egy mintahelyszínként, bevállaltuk ennek a programnak ezt a részét, és ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy még inkább jobban, szakmailag felkészültebben és együtt gondolkodva dolgozzunk tovább a gyermekek érdekében, hisz a minél korábbi felismerés, korai ellátás nagyon sokat jelent azoknak a  gyermekeknek, akik erre rászorultak” – nyilatkozta dr. Rákóczi Ildikó, a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke.

A nyíregyházi intézményrendszer is igyekszik helyt állni, illetve felkészülni a korai fejlesztésre, akár prevenciós jelleggel is. Az Egészségügyi Alapellátás, a szakorvosi jelenlét, az oktatási intézmények, illetve a civil szervezetek mind részt vállalnak és részt kell vegyenek a munkában a gyerekek érdekében.

„Én nem vagyok szociális szakember, de gyakorló szülő igen. Az emberi fejlődés életszakaszai nagyon fontosak. Az első 3-4-5-8 év – felülről számolva ez nyitott –, amíg be tudunk avatkozni, és hatékonyan tudunk kezelni vagy javítani egy állapotot, meggyógyítani vagy kivezetni belőle. Ezek a készségfejlődések, mint egy ajtó becsukódhatnak, vagy valakinél ki sem nyíltak, hiszen a mozgásfejlődésnek van egy szakasza, a beszédkészségek kialakulásának is, amire az egész életünk rá fog épülni. Ha valakinél nem nyílt ki ez az ajtó, jönnek a szakemberek és segítenek” – fogalmazott a műhelymegbeszélésen Jászai Menyhért alpolgármester.

A csütörtöki közgyűlésen megalakult a Nyíregyházi Fogyatékosságügyi Tanács. Fontos lépés ez, hiszen a közgyűlés okiratba foglalta és koordinálja azoknak az intézményeknek, szervezeteknek az együttműködését, akik e területen dolgoznak. A korai fejlesztés szintén egyik eleme lehet a most alakuló tanácsnak.

Kapcsolódó galéria

Védőnői szakmaközi workshop a Városházán