Védőeszközöket: fertőtlenítőt, maszkot, kesztyűt osztottak a Huszár lakótelepen is
Fotó: Szarka Lajos

Kézfertőtlenítőt, szájmaszkot, gumikesztyűt és tájékoztató füzetet is osztottak kedden a Huszár lakótelepen élőknek. Az önkormányzati Közösen a kiútért program keretein belül már másodszor juttattak el tavasszal, a pandémiás helyzetben védőeszközöket, s nemcsak ide, hanem a keleti lakótelepi szegregátumba is. A lakosság örömmel fogadta az újabb csomagot.

Fertőtlenítő, maszk, kesztyű, tájékoztató

– A TOP pályázat keretében az Egészségügyi Alapellátástól hoztunk Önöknek mindenféle védekező eszközt. Hoztunk egy kézfertőtlenítőt, ami nagyon könnyen használható. Mivel hárman élnek a háztartásban, ezért minden felnőttnek egy-egy maszkot, illetve egy-egy pár gumikesztyűt. Lesz benne egy tájékoztató anyag, ezt mindenképpen olvassák el a helyes védekezésről – a nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ szociális munkása e szavakkal adta át a védőeszközökből és tájékoztató füzetből álló egyik csomagot a Huszártelepen.

Március után májusban is

A májusi akció nem előzmény nélküli, hiszen már márciusban is kaptak a szegregátumokban élő családok 1500 forint értékben tisztítószert, szappant és fertőtlenítőszert, nem sokkal a veszélyhelyzet kihirdetését követően.

Segítség a pandémiás időszakban

Az önkormányzati Közösen a kiútért program projektmenedzsere azt mondja, mivel a pandémiás időszakban nem tudták folytatni a hagyományos programelemeket, például az egészségügyi szemléletformálást, a szűréseket, a tanácsadást, azonban segíteni szerettek volna, így mind a Keleti, mind pedig a Huszártelepen élőknek eszközöket visznek, tájékoztatással együtt.

Egészségügyi program

– Mivel ez már több mint másfél hónapja volt, úgy gondoltuk, hogy megismételhetjük, hiszen a Közösen a kiútért projektnek a keretében van egy egészségügyi elem. S mivel itt különböző szűrőprogramok, tanácsadások valósultak volna meg – de a veszélyhelyzetre tekintettel ezt fel kellett függesztenünk –, ezért ismét szeretnénk tisztítószereket osztani. A konzorciumi partnerünk a Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság, akik a programelemet megvalósítják, az ő összefogásukkal fog megtörténni a mai napon itt, a Huszártelepen – nyilatkozta kedden délután a Nyíregyházi Televíziónak dr. Krizsai Anita projektmenedzser.

A Keleti lakótelepen is

S nemcsak itt, hanem a másik szegregátumban is. A Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársa, aki a másik helyszínen is jelen volt május 14-én, ahol a csomagok kiosztása érintésmentesen, az előírásoknak megfelelően (gumikesztyű és szájmaszk viselése mellett, a kötelező védőtávolság betartásával) történt, azt nyilatkozta stábunknak, hogy hálásan fogadták a segítséget.

Szükséges viselet

– Két héttel ezelőtt osztottuk ki a Keleti lakótelep lakosságának a csomag tartalmát. Nagyon örültek a benne lévő dolgoknak, volt, aki a kézfertőtlenítőnek, volt, aki a maszknak, hiszen most már kötelező ezek viselése és volt, aki nem rendelkezett ezekkel – tette hozzá Bernáth Anikó szociális munkás.

„Nagyon örülünk neki”

A csomagot a Huszártelepen elsőként átvevő Balogh Ildikó ugyancsak örömmel fogadta az eszközöket, s mint elmondta, ők egyébként is fertőtlenítenek és használják a maszkot. – Nagyon örülünk neki, egyébként is beszereztük, van itthon és használjuk, és ez nagyon fontos, mindenkinek kellene használnia. Meg van szabva, hogy mikor lehet menni, mikor nem, mi nagyon betartjuk, mivel kisgyerek is van, kilenc hónapos unokám. Egyébként is betartjuk, de most főleg.

Tájékoztató füzet

A csomag része egy piktogramos tájékoztató füzet is, így amellett, hogy konkrét védőeszközöket kapnak a lakosok, így a szemléletformálás is megvalósul. A programelemet megvalósító intézmény a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője, Csikós Péter szerint ez pedig nem csupán ebben az időszakban fontos, ezért is készítették az anyagot. – Hogyan kell azokat a higiéniás, kézfertőtlenítési szabályokat betartani, hogyan kell a maszkot viselni, hogyan kell és érdemes gumikesztyűt felvenni? Piktogramos képeket adunk át, kis füzetecske formában, amivel megtanulják, hogy ezt hogyan kell használni a mindennapokban. Ami nagyon fontos nemcsak most, ebben a COVID-helyzetben, hanem ősszel, jövő télen vagy bármikor, amikor tudjuk, hogy fontos a mindennapi higiénia. Ezzel tudjuk segíteni az itt élőknek a mindennapi életét.

Közösen a kiútért – az integrációért

A Közösen a kiútért projektnek persze ez csak az egyik eleme, de ebben az átmeneti helyzetben ezzel lehet leginkább segíteni. A teljes, bruttó 830 millió forint, százszázalékos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló program célja, hogy a város leszakadó és leszakadással veszélyeztetett területein élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációját segítse, melynek eredményeként a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei javulnak. A projekt, programjaival és szolgáltatásaival a Huszár lakótelep és a Keleti lakótelep lakosságának felzárkóztatására fókuszál, és számos programeleme van, melyek közül az egyik az egészségmegőrzést helyezi előtérbe, amelynek most különös aktualitása van.

Most is átvehetők

Azon lakók, akik nem tartózkodtak otthonukban a csomagok kiosztásának idején, a területileg illetékes szociális dolgozók telephelyén, a Nagyvárad u. 2. és a Dália u. 9. szám alatt átvehetik a családjuk számára elkészített csomagot.

Kapcsolódó galéria

Védőeszköz osztás a Huszár lakótelepen