Védjük a szemünket!
fotó: illusztráció

Szemszárazságot, szem irritációt, akár látásromlást is okozhatnak a nap káros sugarai szemünknek. Napjainkban már sokat tehetünk azért, hogy védjük a látószervünket a káros hatásoktól. Legnépszerűbbek a napszemüvegek, ezek között az UV-védelemmel ellátottak nyújtanak hatékony védelmet. A sötét lencse alatt a pupilla kitágul, így a káros sugarak hatványozottan érik a szemet, ha a napszemüveg nem szűri az UV-t, így érdemes ezt a megoldást kerülni.

A napsütésben a bőrünk mellett elengedhetetlen a szemünk védelme. Bár ez az év minden időszakára igaz, a nyári hónapokban különösen fontos erre odafigyelni. A fény elengedhetetlen a mindennapjainkban, a hasznos sugarak mellett azonban vannak károsak is, ilyen a természetes fény alkotóeleme, az ibolyakék, vagy az UV.

„Az UV sugaraknak van károsító hatása, nemcsak a bőrünkre, a szemünkre is. Ez az évek alatt összeadódik. Az UV sugárzásnak 3 fajtája van, ennek egy része már nem ér el a földre, hiszen az ózon megszűri, ahol elég vastag. Ez a szem elülső részében okoz károsodást. Viszont az, ami gyengébb energiájú, de hosszabb a hullámhossza, tehát a szem mélyebb részébe is eljut. Ott már a retinális látáskárosodást okoz. Összefüggésbe hozzák az időskori makula degenerációval, szóval védeni kell a szemünket, nem csak a felnőtteknek meg szemüveget viselőknek, hanem a gyerekeknek is.” – emelte ki Molnárné Julika látszerész mester.

A szemünket fehér lencsével is védhetjük, vagy napszemüveggel. Utóbbi esetében fontos megemlíteni, hogy sötét lencse alatt a pupilla kitágul, így a káros sugarak hatványozottan érik a szemet, ha a napszemüveg nem szűri az UV-t, így érdemes ezt a megoldást kerülni. A legjobb, ha a lencse nagy felületű és a szem környékét teljesen lefedi.