Nyíregyházi az év testnevelője!

Nyíregyházára került az „Év testnevelője a 200 fölötti iskolákban" elismerés, amit a Magyar Diáksport Szövetség hirdetett meg a  „K&H mozdulj! _ az év tesitanára" pályázat keretében. Sira Krisztina, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola pedagógusa érdemelte ki ezt az elismerő címet a szülők és a gyerekek szavazatai alapján. A belvárosi, nagy múlttal rendelkező köznevelési intézményben szerdán, egy meglepetés-ünnepségen adták át a szervezők a díjat a pedagógusnak.

 Sira Krisztina éppen testnevelés órát tartott az 5. b. osztály tanulóinak, ahol osztályfőnök is a Nyíregyházi Bem József Általános Iskolában, amikor virággal, és meglepetéssel  együtt belépett a tornacsarnokba Bóka Lóránd, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, és a K&H bank vezetői  az iskola vezetőségével, hogy gratuláljanak Sira Krisztina tanárnőnek ahhoz, hogy elnyerte az „Év testnevelője" kitüntető címet. A meglepetés jól sikerült, hiszen a pedagógus nem sejtette a tanítási órára hívó csengő hangjakor azt, hogy tanórájára vendégek toppannak be.

2024 tavaszán hirdette meg a Magyar Diáksport Szövetség és egy magyarországi kereskedelmi bank azt a versenyt, amire 1050 testnevelőt jelöltek tanulók és szülők Magyarország iskoláiból. A vármegyei fordulóból jutottak a jelöltek  az országos döntőbe, ahol a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola pedagógusa, Sira Krisztina a 200 fő fölötti iskolák kategóriájában elnyerte a kitüntető címet.

A testnevelő elmondta, jóleső érzés tudni azt, hogy a gyermekbe fektetett munkája megtértül. Célja, hogy játékos formában megszerettesse a mozgást, a sportot a gyerekekkel.  A tanárnő úgy fogalmazott, hogy a testnevelés nem csak egy  tantárgy hanem lehetőség, amely nem csupán a gyermek testét teszi egészségessé, hanem mellette edzetté varázsolja a lelket és a jellemet is.

A díjra az osztálya tanulói, illetve a szülők terjesztették fel, akik hónapokon át ösztönözték a bemes közösséget arra, hogy adják le szavazatukat Kriszta nénire.

Dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános iskola igazgatója elmondta, nagyon örül annak, hogy iskolájuk egyik pedagógusa, Sira Krisztina  nyerte el a díjat, hiszen gyermekközpontú oktató-nevelő munkájával kiérdemelte azt. Az intézmény kiemelten nagy hangsúlyt fektet a sport, a mozgás megszerettetésére, az egészséges életmódra nevelésre, hiszen mindez hozzájárul a jobb teljesítmény, eléréséhet a sikeres tanulmányi munkához is. Fontosnakj tartja az intézmény a testi- lelki harmónia megteremtését. .

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskolában nagy hagyománya van a testnevelésnek. 1988-ban költözött az iskola az Epreskert utcára, abba az épületbe, amit Bán Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas építész tervezett. Az új épületben kihasználták a tágas tornacsarnok adta előnyöket és elindították az angol mellett a testnevelés tagozatot is. Ezzel már azokban az időkben is lehetőséget kaptak a gyerekek a mindennapos testnevelésre, 2022-ben  bekapcsolódtak az Aktív iskola programba is.  Az iskolában nagy hagyománya van a leány röplabdának, valamint a fiú kézilabdának. De nem csak ezekben a sportágakban jeleskednek tanulóik, több diákolimpiai bajnoki címmel és éremmel is büszkélkedhetnek.

A bemes tanulók szerint a díj jó helyre került hiszen testnevelőjük mindenben megfelel a pályázati kiírásban foglaltaknak: megszeretteti a mozgást és képes elérni azt, hogy minden nap örömmel mozogjanak a diákok. Ezen felül életével is példát mutat a rábízottaknak. 

A jutalom átadására az MDSZ által szervezett Aktív iskola programon Várgesztesen kerül majd sor.

 Forrás: Dr. Baloghné Mester Éva, igazgató