Védettséget igazoló plasztikkártyát kaphatunk

Itthon hetek, hónapok óta azon dolgozik a kormány, hogy milyen rendszerben kaphatnának előnyöket a védett emberek: vagyis azok, akik átestek a betegségen, illetve megkapták már az oltást. Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, hogy várhatóan lesz „védettséget igazoló” okirat vagy plasztikkártya. Talán február közepétől. De még mindig sok a kérdőjel – közölte az M1 Híradója.

Csak negatív teszt után oltják be az egészségügyi dolgozókat a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben.

„Nagyon készültünk rá, hogy mikor érkezik meg az oltóanyag, és mikor leszünk túl rajta, mert az elmúlt év ezzel a félelemmel teli várakozással telt, hogy vagy elkapjuk idejekorán a betegséget, vagy pedig átesünk az oltáson. Hála istennek most már ezen az utóbbin túl vagyunk” – mondta Bauer Viktor, az intézmény osztályvezető főorvosa.

Csütörtökön itt harminc dolgozó kapta meg a vakcinát, közülük egyre többen már a második adagot. A kórház igazgatója az M1-nek azt mondta, hétről hétre többen kérik az oltást.

„Viszonylag kevesen gondolták az első pillanatban, hogy szeretnék az oltást, és van egy olyan, már kicsit azért szerencsére egyre bővülő réteg, akik az első oltások tapasztalatai alapján döntenek úgy, hogy mégiscsak szeretnének csatlakozni azok közé, akik beoltatják magukat. Nyilván nagyon fontosnak tartjuk, hogy az oltást minél többen vegyék fel” – fogalmazott Tóth Judit orvosigazgató.

Miskolcon a pótidőpontokra érkeznek

Miskolcon is fogynak az ampullák. Most azokat oltják, akik valamiért nem tudtak elmenni a korábban megbeszélt időpontra.

A szükséges vakcinamennyiséget előzetesen deponáltuk, akik az első oltást megkapták, azok számára félre van téve a második oltásra szükséges oltóanyag, és ezek az oltások a jövő hét hétfőtől kezdődnek meg. A második körös oltásokat  a következő két hétbenkapják meg az egészségügyi dolgozók” – ismertette Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Mint ahogy minden kijelölt intézmény, úgy a budapesti Szent Imre Kórház is megkapta már a szerdán érkezett újabb vakcinacsomagot,

így itt is zökkenőmentesen folytatódhatott az oltási program. Párhuzamosan oltják az újakat, de folyamatosan jönnek a dolgozók az ismétlő oltásra is. Nekik még decemberben tettek félre a vakcinákból.

„A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban a mai napig négyezer-kétszáz egészségügyi dolgozó, illetve egészségügyben dolgozó kapta meg a Pfizer vakcina első dózisát. A mai napon érkeztek hozzánk vissza azok a kollégák, akiknek lejárt a huszonegy napjuk, és ma kapják a második oltást. Emellett a mai napon körülbelül ezernyolcszáz előjegyzett kolléga, illetve egészségügyben dolgozó vár, hogy megkaphassa az első oltást” – közölte Finta Ervin, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.

Több mint 134 ezer embert oltottak be

Országszerte eddig több mint 134 ezer embert oltottak be, közülük több mint négyezren pedig már az ismétlő oltást is megkapták. Az országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: a kedvező járványügyi helyzetet csak a vakcinával lehet szinten tartani.

„Ebben a szakaszban a védőoltások azok, amelyek a járványt megfelelően, megfelelő minőségben kezelik, hiszen ez az egyetlen specifikus védelem, amely konkrétan az új koronavírus ellen véd minket. Az eddigi tapasztalataink jók a védőoltásokkal kapcsolatban, kevés bejelentés érkezik, csekély számú mellékhatásról, amelyek jellemzően gyorsan el is múlnak” – jelentette ki Müller Cecília.

Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: várhatóan február közepétől lesz védettséget igazoló okirat is, mindenki kap egy plasztikkártyát, amelyen szerepel, ha meggyógyult a betegségből vagy beoltották.

„A védettség kétféleképpen alakulhat ki, vagy valaki beteg volt és meggyógyult, és ennek folytán – ugyan itt van orvostudományi vita –, de fél évig, egy évig, háromnegyed évig védettséget élvez, a másik lehetőség pedig, hogy már beoltották. Az ő esetükben például majd az este nyolc óra utáni kijárási tilalom fenntartásának semmilyen észszerű indoka nincs és nem lesz” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Csütörtökre újabb 1410 embernél mutatták ki a fertőzést, 98-an elhunytak a kór szövődményeiben. Csaknem 109 ezer az aktív fertőzött, alig több mint négyezer embert ápolnak kórházban, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen.

 

Forrás: hirado.hu