Vastaps Ágostonék tirpákos táncának - A városunkhoz való kötődésüket fejezték ki
Vastapsot kapott az a tirpák tánc, melyet azért választottak az Ágoston família tagjai bemutatkozásuk tárgyául, hogy ezzel is a városunkhoz való kötődésüket fejezzék ki.

Vastapsot kapott az a tirpák tánc, melyet azért választottak az Ágoston família tagjai bemutatkozásuk tárgyául, hogy ezzel is a városunkhoz való kötődésüket fejezzék ki. Egy nagy, nyíregyházi táncos család, Ágostonék nyolc tagja szerepelt múlt héten az Országos Táncház­találkozón.

A Szabolcs Néptáncegyüttesben őrzik és ápolják a magyar népi kultúrát az Ágoston família tagjai. A nagy táncos dinasztiából több mint 21-en (!) táncoltak már, vagy teszik ezt mind a mai napig. Ennek apropóján mutatkozott be a család legfiatalabb 8 táncosa Budapesten, az Országos Táncháztalálkozón. Ágoston Ildikó, mint „tyúkanyó” és (részben valóban a saját) gyermekei: Dalanics Nikoletta, Regina, György, bátyjának fia, Ágoston Szabolcs és párja, Bali Szimonetta, másik bátyjának fia, Ágoston Gergely, és Nikoletta párja, Ignácz Gergő léptek színpadra a nem mindennapi felkérés következtében. A közönség pedig vastapssal hálálta meg a produkciót, ami mi lehetett volna más a kötődés miatt, mint egy tirpák koreográfia, hiszen szeretik a szülőföldjüket, s van mit megmutatniuk.

Több nemzedék

Egy szülőnek a legnagyobb öröm, hogy gyermekeivel együtt állhat egy színpadon. Arról nem is beszélve, hogy az én és testvéreim gyermekei nagy dózissal lettek beoltva a magyar néptánc, folklór iránti szeretettel. Legkisebb fiam, Gyurka profi táncos lett, az Experidance Társulat tagja. Szabolcs, a bátyám fia az együttes egyik utánpótláscsoportját vezeti a párjával, Szimonettával együtt. Niki és Gergő vették át Bíró József (Jaffás) elvesztése után a Szabolcs Néptáncegyüttes művészeti vezetését. De a többiek is mind részt vállalnak a feladatokban.

– mutatja be a família táncosan aktív tagjait Ágoston Ildikó, mert ettől jóval többen táncoltak, de páran már szögre akasztották a csizmát, vagy a várostól messze élnek, dolgoznak. A bátyja gyermekei például Debrecenben, a Hajdú Táncegyüttesben ropták, ahol a legidősebb lány ebből diplomázott. Ildikóék összesen tízen testvérek, a szüleinek már 27 unokája van...

Táncoltak és tanultak

A Szabolcsban nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásbázis kinevelésére, ezért elengedhetetlen a jó és szoros együttműködés nemcsak a családban, hanem a fenntartó Szabolcs Néptánc Egyesületben is. Legidősebb bátyja, Laci, alias „Pergő” nagy szívfájdalma, hogy bár több évtizede táncol, egy gerincsérv-operáció miatt ebből most kimaradt. Így is több mint 60 fővel utaztak Nyíregyházáról az egyesület szervezésében a táncháztalálkozóra, amely egész napos tánctanulási lehetőséget nyújtott kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Élményekkel gazdagon és nagyon fáradtan érkezett meg vasárnap hajnalban a csapat egyik része, míg a másik egész vasárnap estig ott maradt a különböző tánctanításokon.

Lehetőség a hagyományápolásra

S hogy miért fontos mindez az egyesület elnökének?

Lokálpatriótának vallom magam. Minden sejtemmel Nyíregyházához kötődöm. Szeretem ezt a várost, ahol ismerek minden utcát, fát és bokrot. Örülök, hogy részem lehet abban az életörömben, hogy gyermekek, fiatalok és felnőttek számára megteremtjük a lehetőségeket a magyar hagyományok ápolására. Ezzel is esélyt adunk arra, hogy nemzedékeken át megőrződjön és tovább adódjon a magyarságtudat és táncszeretet.

– fogalmaz Ildikó, akinek külön öröm volt, hogy a Családban Marad programon a Nemzeti Táncszínház igazgatójával, Ertl Péterrel együtt léphetett fel, aki szintén a fiával húzott csizmát. Ott személyesen is volt alkalma köszönetet mondani azért, hogy Jaffás – Bíró József koszorúi című, tavaly ősszel megjelent táncszociográfiában vállalta az interjút, amiben visszaemlékszik barátságukra, a Honvéd Táncegyüttesben eltöltött közös évekre.