Vasárnaptól mindenki másképp vásárol Nyíregyházán is

A kereskedelmet jelentősen befolyásoló első kötelező vasárnapi pihenőnap egybeesik a nemzeti ünneppel, így amúgy is zárva lennének az üzletek. Hogy mit okoz a pihenőnap bevezetése élesben, egy hét múlva derül ki.

– Vasárnap nyitva tetszenek lenni? – kérdezi az egyik vevő a pult mögött álló alkalmazottat a Szent Flórián téri éjjel-nappaliban. A tulajdonosok szándékai szerint nyitva lesz a boltjuk. A törvényi előírások azonban átalakítja az életüket, az alkalmazottjuk ugyanis vasárnap nem állhat a pult mögött. Csak családtag dolgozhat a pihenőnapon. Most azt próbálják beosztani, hogy ki mikor fogja kiszolgálni a vevőket.

CSAK CSALÁDTAG SZOLGÁLHAT KI

Méray László, a bolt tulajdonosa elmondta: – Mindenképpen igyekszünk a törvényi előírásokat betartani és azon dolgozunk már egy jó ideje, hogy tudnánk megoldani családon belül. Megpróbáljuk mindenképpen, hogy nyitva legyen, mert a környék lakói nagyon szeretik ezt a boltot, hozzászoktak a vasárnapi vásárlásokhoz és ezt a folyamot megpróbálnák megtartani.

SZOMBATON MAJD TÚLÓRÁZNAK

A Búza téri Coop áruház az új törvény értelmében nem lesz nyitva vasárnap. Az üzemeltető Szabolcs-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója kiemelte, március 15-e után az adventi négy és egy szabadon választott vasárnapon kívül a hét utolsó napjain zárva tartanak. Annak érdekében, hogy ne kelljen alkalmazottól megválni, a kiesett forgalmat pótolják. Szurovcsják Ilona elmondta, a szombati napokon hosszabb ideig lesznek nyitva: – Sajnos a mi üzleteink zárva lesznek, a vásárlók már nem jönnek hozzánk vasárnap. Ettől függetlenül a szombati napon hosszabb nyitva tartással várjuk a vásárlóinkat. Minimum este hat óráig nyitva leszünk.

A HIPERMARKETEK IS HOSSZABBÍTANAK

Meghosszabbított nyitva tartással állnak majd előreláthatólag a vevők rendelkezésére a nyíregyházi hipermarketek is. Az egyik legnagyobb, Nyíregyházán négy áruházzal jelen lévő multitól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vásárlók igényeihez alakítják az üzleteik nyitva tartását. Maczelka Márk, a SPAR Magyarország szóvivője hozzáfűzte: – A nyitvatartási idő meghosszabbításával a célunk az, hogy a vásárlóink a vasárnapi nap kiesésével a többin még kényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat. Cégcsoportunk nem tervezi az egész hálózatra érvényes nyitva tartás hosszabbítását, helyette a helyi igényekhez és sajátosságokhoz igazítottan nyújtja meg a nyitva tartási időt, ami áruházanként eltérő lesz.

A sajtószóvivő kiegészítette, hogy március 16-ától a honlapjukon lehet majd tájékozódni egy-egy áruházuk nyitva tartási rendjéről.

NEM CSAK AZ ÉLELMISZERBOLTOKAT ÉRINTI

Az új törvény nem csak a szupermarketek és kisebb-nagyobb élelmiszerboltok életében okoz változást. Érdemes tudni, hogy a kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek is vasárnap és munkaszüneti napokon csak 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek pedig 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

Z. Pintye Zsolt