Vasárnap szentelik a megújult Szent László templomot Borbányán

Megújult a Pásztor utcai Szent László templom. A Bán Ferenc tervezte épület egy komplex felújításon esett át, szigetelték a tetejét, kifestették és új burkolatot is kapott. A templom új ékességgel is büszkélkedik, az oltár felett egy Szent László freskóval gazdagodott és megújult a falakat díszítő keresztút is. A festmények Mihálka György munkái.  

Megmutatkozott Szent László király Mihálka Györgynek egy különleges, ihletett pillanatban. Ezt mesélte csütörtök délelőtt a kész freskó előtt. A művész a szent királyt áldást adó kezekkel festette meg, két imádkozó angyal társaságában. Ezen kívül pedig a kereszt stációkat is elkészítette, speciális technikával, üveglapokra égetve. A festőművész azt mondja, az ilyen alkotásokhoz el kell szakadni a rögvalósától.

Átlényegülés kell hozzá és ihletettség. Az ihlet ugyanis jön, ha az ember nem zárkózik el a magasabb szféráktól. Mindenkinek van ihlete szerintem és átlényegülése is, de nyilván ez egy szándék, hogy az ember akarja-e vagy sem. Ahhoz, hogy a 21. században el tudjak mélyedni Jézus keresztútjában, ki kell lépnem a valóságból ebből a fajta gondolkodásból, amiben most mi vagyunk.

– mondta el Mihálka György.

100 milliós felújítás

A Pásztor utcai, 1983-ban épített Szent László templom egy nagyobb felújításon esett át. A külső és belső átalakítás során kicserélték a nyílászárókat, megújult a tetőszerkezet, fűtéskorszerűsítés történt, új burkolatot kapott a templom belső tere. Ehhez a római katolikus egyház forrásai mellett pályázati pénzt nyertek. A Bán Ferenc tervezte modern épületbe modern stílusú díszítő elemeket terveztek, így esett a római katolikusok választása Mihálka Györgyre, aki egy másik templom festésénél már bizonyított.

Az elsődleges az volt, hogy az elöregedett, vagy legalább is megkopott keresztúti állomások képeit lecseréljük, azok hagyományos stílusban készült képek voltak, inkább fényképek, minthogy művészeti tartalmat bíró képek. Ágoston László ötlete volt, hogy keressük meg Mihálka Györgyöt, hiszen ő Máriapócson a felújított templomban elkészítette a keresztutat.

– fogalmazott Pankotai József.

Advent első vasárnapján a püspök is eljön

A pásztor utcai templomban ma szerelték szét az állványokat a munkások, de  apróbb munkálatok folytak még. A tervek szerint azonban ezeket rövidesen befejezik, így nem lesz akadálya annak, hogy a megújult Szent László templomot ünnepi szentmise keretében felszenteljék. Ezt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Palánki Ferenc fogja elvégezni, december elsején, vasárnap 11 órától.

Kapcsolódó galéria

Templomfelújítás Borbányán