Vasárnap II. Nyíregyházi Futófesztivál – Félmaraton, jótékonysági és gyermektáv is várja a futni vágyókat
Fotó: Trifonov Éva

A tavalyi év sikere után, idén augusztus 28-án, vasárnap rendezik a II. Nyíregyházi Futófesztivált. A versenyen több táv is teljesíthető, lesz félmaraton, 10 és 5 kilométeres, valamint gyermektáv is. Jótékonysági körrel is készültek a szervezők, melynek nevezési díjával a Piros Orr Bohócdoktorok munkáját támogatják majd a Jósa András Oktatókórházban fekvő gyermek betegekért. Ezen kívül színpadi program is színesíti a rendezvényt, az Alma zenekar ad koncertet vasárnap délelőtt a Kossuth téren.

 

A 2021-es év I. Nyíregyházi Futófesztivál sikere után 2022-ben ismételten megrendezik a versenyt. A II. Nyíregyházi Futófesztivál időpontja augusztus 28-a, vasárnap, a nevezések online még mindig leadhatóak, de a helyszínen is várják a nevezőket reggel 6 órától. A program idén is egy Motivációs esttel veszi kezdetét már szombaton, melynek a Bencs Villa ad otthont.

– Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit szombaton 16 órától a Bencs Villába, a hazai és helyi futóéletnek olyan nagy alakjait hallgathatják meg a látogatók, mint dr. Lubics Szilvia ultrafutó, vagy Helebrandt Máté nyíregyházi olimpikon. Ez egészen 19 óráig fog tartani. Erre az eseményre azokat várjuk, akik érvényes nevezéssel rendelkeznek a másnapi futóversenyre. Például dr. Lubics Szilvia és Helebrandt Máté is velünk fog futni a 21 kilométeres távon – árulta el Gyurcsán Gábor, a II. Nyíregyházi Futófesztivál egyik szervezője.

Nyíregyháza legszebb pontjait érintik majd a versenyen teljesíthető távok, melyek között a család minden tagjára gondoltak a szervezők. A futófesztivál főszervezője, a Mozaik Med Sportegyesület küldetésének tekinti, hogy hangsúlyozza, a tudatos életmód kialakítását már gyermekkorban szükséges elkezdeni, amelyben meghatározó szerepük van a szülőknek. Az a tapasztalatuk, ha a szülők sportolnak, a gyermekek példaképként tekintenek rájuk és nagyobb eséllyel válnak ők is sportolókká, így egy 1 kilométeres gyermektávon futhatnak majd a legkisebbek.

– A leghosszabb a klasszikus félmaraton, amit lehet egyéniben, váltóban és trióban is teljesíteni. Valamint lesz két rövidebb, egy 10 és egy 5 kilométeres táv. Gondoltunk a legkisebbekre is, ők a belvárosban egy körülbelül 800 méteres távon fognak versenyezni, és lesz egy jótékonysági távunk is, ami szintén ezen a körön fog végigmenni, melynek teljes bevételét a Piros Orr Bohócdoktorok fogják eljuttatni a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályára – emelte ki Gyurcsán Gábor.

Az egészségfejlesztés és a környezetvédelem fontosságára való felhívás a futófesztivál kiemelt célja, így az eseményt a zöld verseny elvek mentén rendezik meg. Nincs szórólapozás, vagy egyszer használatos műanyag pohár, ehelyett vannak újrahasznosítható rajtszámok és szelektíven gyűjtött hulladékok.

– Végig a szervezés során törekedtünk arra, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk. Megpróbáltunk teljesen szórólapmentesen, papírmentesen kommunikálni a folyamat során. A frissítő- és váltópontokon nem lesznek csak lebomló papírpoharak, valamint vissza lehet adni a rajtszámokat is, illetve igyekszünk minél kevesebb szemetet termelni és hagyni magunk után – tudtuk meg Gyurcsán Gábortól.

Augusztus 28-án tehát II. Nyíregyházi Futófesztivál, az egészség, sportos életmód és környezetvédelem jegyében. A programok vasárnap 8 órakor megnyitóval indulnak, az első futók 8 óra 30 perckor rajtolnak.