Várostakarítás – Diák-polgármesteri akció

Kedden reggel körülbelül 40 fiatal gyűlt össze a Kossuth téren, hogy a kórházig tartó útszakaszon a Szent István, majd a Bocskai utca érintésével összegyűjtsék a szemetet. A Diák-polgármesteri Iroda a Mustárház ifjúságát, önkénteseket és vendégeket is toborzott az akcióra. 

„Szemét a csikk, a kupak, az ilyen kis apró dolgok. Amit úgy gondoltok, hogy veszélyes hulladék, ahhoz nem szabad hozzányúlni, azt otthagyjuk. Szóltok nekünk, és mi szólunk az illetékesnek” – így indították útra a fiatalokat a szervezők.

Így szólt az eligazítás a reggeli indulás előtt, a Diák-polgármesteri Irodában szervezett szemétgyűjtő akció kapcsán. Tavasszal érkezett az ötlet a Mustárházból, melyet jó ügynek tartanak a fiatalok, összehozza a csapatot, sőt még a közösségi szolgálat óráihoz is hozzászámíthatják a délelőttöt.

„Körülbelül 40-en vagyunk itt ma reggel ezen az akción, a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda tagjai, illetve külsősök is részt vesznek a rendezvényen. A Kossuth térről indul majd az akciónk. A belváros területén fogunk mozogni, a Bocskai és a Szent István utcán fogunk végighaladni, illetve a Jósa András kórház környékén is szeretnénk megtisztítani az utcákat. Az Inczédyn és a Kert utcán is végig fogunk haladni” – mesélte Ecsedi Noémi diákpolgármester.

Nem mondhatjuk kifejezetten hulladékos városnak Nyíregyházát – vélekedett a diákpolgármester –, csupán a kukákból, zsebekből kihullott apró hulladékot szeretnénk összegyűjteni. A Mustárház önkéntesei között spanyol, orosz és francia diák is volt.

Igyekszünk ezt a nagy kiterjedésű várost rendben tartani, melyhez köszönettel vesszük a fiatalok támogatását – fogalmazott a város alpolgármestere. Szó nincs róla, inkább szemléletformáló vállalkozás ez a kedd délelőtt, melynek híre talán rendet teremt a fejekben.

„Tudom a saját gyerekeimről, hogy a zöld gondolat a fiatalokban rendesen benne van, és hogy a környezetükre szeretnek vagy szeretnének ügyelni. Ilyenkor nyáron meg különösen nagy fegyvertény, hogy ide összehoztak 35 diákot a nyár közepén, és csinálják a dolgukat. Nyilvánvalóan ők a következő generáció. Az, hogy tevékenyen itt vannak és segítenek – nyilván a városnak, a vezetésnek, a lakóknak –, hogy tisztább legyen a környezet. Ezzel óriási fegyvertényt hajtanak végre” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.