Dinnyeszüret – Nagycserkeszen is érik a gyümölcs
Fotó: Illusztráció

Hetekkel ezelőtt megjelent a hivatalos hír, hogy kiváló és bőséges a hazai dinnyetermés, melyet szeptember közepéig vásárolhatnak a fogyasztók. A nagycserkeszi gazdák is örülnek a szezonnak, bár némi savanyúság is keveredik az édes napokba, hiszen mindhiába várják a felvásárlókat. 

Az idei dinnyetermés már előzetesen is igen jónak ígérkezett, és úgy tűnik, hogy az időjárás nem okoz majd gondot, így a minőség is kiváló lesz – nyilatkozta július utolsó napjaiban Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

„Ma egy hete szedjük, a termés nem olyan túl nagy, mert nagy volt a szárazság. Ültetés után szinte semmi eső nem esett itt. A termés? Közepesen jó, a minősége viszont nagyon jó” – tájékoztatta a riportert Papp Lászlóné, nagycserkeszi termelő.

A hozzáértő szerint beszédes a dinnye színe és mérete is.

„A csíkos nálunk Grizzly, a sötétzöld héjú Nosztalgia. Valamivel vékonyabb a héja, és apróbb magja van, de nagyon szeretik, mert ez a régi, ami Magyarországon volt valamikor. Arra hajazik, és sokan azt viszik” – folytatta az árus.

Így beszél a nagycserkeszi termelő. Gyanítjuk, hogy mostanra már elfogyott a polcokról a korábban érkezett görög és olasz görögdinnye.

Jó közepesnek mondható az idei dinnyetermés, de az ízvilága az kiváló – mondja a másik nagycserkeszi gazda is, aki a gyümölcs méreteit magyarázza, azt, hogy kinek kell a kicsi, és ki viszi el a nagyobbat.

Kovács János, nagycserkeszi termelő: „Gyakorlatilag a két dinnye közt annyi a különbség, hogy amit kamionba pakolnak, ami külföldre megy, az kisebb méretű. Ízvilága, ha az a fajta, nem nagy eltérést mutat, de mivel a hazai piacra a nagy dinnye kell, ezért mi ezt termeljük, a nagyot.”  

Kovács János szerint gyakorlat és nagy tapasztalat kell a betakarításhoz.

„Én a bőr színét nézem a dinnyének, hogy mennyire fiatal, mennyire idős, és abból már tudok következtetni. Öt méterről megmondom, hogy az a dinnye érett vagy nem érett” – mondta Kovács János.

Cserkeszi gazdák mesélik, hogy miután viszonylag későn lehetett kiültetni a palántákat, amiket aztán elért a szárazság, nem egyszerű az életük. Itt, a megyében nemigen találkoztak még felvásárlóval. Úgy vélik, ők még Békésben járnak, nem értek még Szabolcsba. Ezt a dinnye persze nem tudja, nő és érik.

A termelők örülnének, ha a tervezett kilónkénti 2–300 forintos árat megkapnák, miután kisebb mennyiség terem, hiszen csökkent a termőterület. Emellett nőtt valamennyi járulékos költség, a növényvédő szerektől a szállításig.

Jó hír viszont, hogy heteket is csúszhat a szezon, egészen szeptember közepéig kaphatunk hazai dinnyét, természetesen csak kedvező időjárás esetén.