Városnap és Szelektív Szombat – Ünnepi programsorozatot kínál a város péntekre és szombatra

Két év szünet után idén ismét Városnapot ünnepelnek a nyíregyháziak, a testvérvárosok delegációival. A hivatalos eseményeken túl műsort ad a Dongó és a Szívtiproll, majd fellépnek folklór- és táncegyüttesek is. Megkóstolhatják a jonatán almás, fehér csokis várostortát is. A Szelektív Szombat családi vetélkedőt kínál, táncot és zenét az Animal Cannibals vagy az LGT sztárjaival.

Nyíregyháza újratelepítésének 269. évfordulóját ünnepeljük a városban pénteken. Kora délelőtt a Nyíregyházi Települési Értéktárba felvett nemzeti értékek gondnokainak adja át a polgármester az emléklapokat a Krúdy Gyula Díszteremben. A Nyíregyházi Törvényszék épülete, a nyíregyházi villamos, a zeneiskola, de mások mellett Váci Mihály munkássága is a kitüntetettek között szerepel. Két év rajzpályázatának elmaradt eredményhirdetésére és a díjkiosztásra is sor kerül. A Városi Galériában rendezett eperjesi Átrium Galéria kiállításának záróeseményét délben rendezik, majd 14 órától a Városalapítók szobrát koszorúzzák meg.

„Egy órától ünnepi közgyűlés, ahol Eperjessel a 30 éves évfordulót ünnepeljük, Beregszásszal a 15-öt. Utána három órától vannak már a színpadi programok, egészen este 8 óra körül fognak záródni. Két kiemelkedő dolgot mondanék. Van egy délelőtti kezdeményezés, mely gyerekeknek szól, és közel 700 óvodás itt lesz, hogy a Dongó Együttest meghallgassa, majd negyed 7 körül tudjuk osztani a várostortát, mely 3 ezer szeletből áll. Várunk mindenkit szeretettel. Kóstolják meg, mert most is nagyon finom tortát csináltak a sipkaysok” – vélekedett dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Kollonay István mestercukrász jonatán almás, fehér csokoládés finomsága az idei várostorta, mellyel a mester hosszú időn át kísérletezett. Építeni kell a hagyományokra, a helyben termelt alapanyagokra, de elvárás, hogy megjelenjenek a több textúrát megkívánó modern elemek is a Sipkay műhelyében.

„Megálmodja, itt ugye többféle textúrával jelenik meg az alma. Azzal kísérletezik egy kicsit, mert amit elgondolunk, nem biztos, hogy mindig úgy működik az alapanyag, mint ahogy szeretnénk. Amikor egyesével kikísérletezte, összeteszi egy alkotássá, és akkor nézi meg, hogy ezek az ízek működnek-e, az állag működik-e. Itt az is fontos szempont, hogy 3 ezer adagot egy helyen kell kiosztani, tehát nem egy cukrászdában, tányérról, egy asztalnál kell elfogyasztani, hanem a városlakóknak könnyen elfogyasztható legyen, és bírja a gyűrődést a szállítás közben is” – tájékoztatott a Sipkay Barna Technikum szakmai igazgatóhelyettese, Takács Zoltán.

Május 14-én, szombaton, 12. alkalommal szervezi a Városnapok mellett a zöld gondolat jegyében az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Szelektív Szombatot, melynek keretében családi vetélkedőre is lehet nevezni, de számtalan szórakoztató eleme is lesz a napnak.

„Fél 10-től folyamatosan este 10 óráig kitart. Arra buzdítom a családokat, a gyerekeket, hogy jöjjenek ki, ismerkedjenek meg a környezettudatos életmóddal, védjék, óvják a környezetünket. Emellett a versenyben értékes ajándékokat is lehet nyerni, és olyan sztárvendégek is jönnek, melynek a végén majd a Zenevonat fog fellépni az LGT sztárjaival” – szólt a szombati programról az alpolgármester.

A Szelektív Szombaton bemutatkoznak a sztepp- és salsatáncosok. A Vagabanda Óriáscirkuszt helyi előadók követik. A Kossuth téren lesz a Mentha Project, fél 4-től az Animal Cannibals, de utánuk muzsikálnak még a Kelet Brass Band fúvósai is.