Várják a véradókat – Azok is lehetnek donorok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen

A koronavírus-fertőzésen átesettek is adhatnak vért, miután meggyógyultak, illetve azok is, akik oltást kaptak. A biztonságos vérkészlet érdekében havi szinten ötszáz donorra van szükség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Vöröskereszt önkéntesei a harmadik hullám idején is aktívak voltak, most pedig abban bíznak, hogy hamarosan újra tudnak munkahelyi és intézményi véradásokat szervezni.

 

A napokban kerek évfordulót ünnepelt a Magyar Vöröskereszt, pontosan 140 évvel ezelőtt alakult Magyarország egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalma. A legtöbben arról ismerik a szervezetet, hogy véradásokat és elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveznek, valamint segítik a rászorulókat. A feladataik legjelentősebb részét valóban ezek a tevékenységek teszik ki, de számos más helyzetben is segítenek az önkéntesek. Többek között az elmúlt hónapokban, a járványhelyzetben is nagy szerepet vállaltak a vírus elleni küzdelemben.

Önkéntesség a járvány idején

„Kívülről nézve olyan, mintha csökkentett üzemmódban működtünk volna, de ez nem igaz, teljes erőbedobással dolgoztunk. Feladatátvállalással részt vettünk a harmadik hullám idején is az Országos Mentőszolgálat munkájában, a diszpécserközpontban láttunk el szolgálatot pénteki és szombati napokon, amit nagy szeretettel tettünk, mert úgy éreztük, hogy egy nagyon fontos szervnek a munkájába tudunk bekapcsolódni és mentesíteni őket pár feladat alól” – mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

Biztonságos vérkészlet

Természetesen a véradásszervezés sem állt meg az elmúlt hónapokban, viszont az átlagosnál nagyobb feladatot jelentett a szervezet számára. A donorok féltek a megfertőződéstől, annak ellenére, hogy még fokozottabban odafigyelt a Vöröskereszt a biztonságra a helyszíneken. Az egészségügyben is nagyobb a nyitás, elkezdik bepótolni az elmaradt műtéteket, így még nagyobb igény van a vérkészletekre. Megyei szinten havi ötszáz donort von be a véradásba a Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, ennyi szükséges a biztonságos vérkészlethez. November és május között sok munkahelyi és intézményi véradás elmaradt, abban bíznak, hogy a korlátozások fokozatos feloldásával ezekre is lesz lehetőség. Elsősorban a fiatalokat próbálják megszólítani, akik egy félórás-órás elfoglaltsággal három ember életét menthetik meg.

Véradás a vírus után

„Aki a koronavírus-fertőzésen átesett és beteg volt, rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mintha bármilyen betegségen átesünk a véradás szempontjából. Akkor tud eljönni bárki vért adni, ha az egészségügyi állapotát száz százalékosnak érzi. Napokat nem tudok mondani erre vonatkozóan, de amikor egy teljes felépülés megtörténik a betegségből, azután lehet visszatérni a véradások területére. Ha pedig valaki oltást kap, akkor már másnap elmehet nyugodtan vért adni, ez nem kizáró ok” – tette hozzá a megyei igazgató.

Tanfolyam és vizsgáztatás

Az elsősegélynyújtó vizsgáztatásban és a felkészítésben volt egy ideiglenes szünet márciusban és áprilisban, de az enyhítéseknek köszönhetően ezt is már újra tudja szervezni a Vöröskereszt. A jelenlegi járványügyi szabályok betartása mellett teljes kapacitással vizsgáztatnak és teljes kapacitással szervezik a felkészítő tanfolyamokat is.