Támogatás az agrárfejlesztésekre – Háromszor akkora forrás jut a vidéknek mint korábban

Háromszor akkora összeget fordítanak az agrárfejlesztésekre a következő uniós ciklusban, mint korábban. A héten közel 25 milliárd forint támogatást osztottak ki az ágazat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szereplőinek, többek között egy nyíregyházi sertéstelepnek is. Hamarosan a növénytermesztő gazdák számára hirdetnek meg egy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot.

 

Ez a nyíregyházi sertéstelep ezer férőhelyes, jelentős fejlesztéseken esett át az elmúlt időszakban. A beruházás jelentős részéhez állami támogatást kaptak. Többek között egy takarmánykeverőt is felújítanak majd, ez azért is jelent nagy segítséget, mert éves szinten 5–600 millió forintot költenek takarmányra.

„A takarmányellátás költsége az egyik legnagyobb faktor, a takarmányárak jelenleg nagyon magas szinten vannak, a terményárak az elmúlt hónapokban is jelentősen emelkedtek. Kénytelenek leszünk beüzemelni rövid és hosszú távon a saját takarmánykeverő üzemünket, ezzel egyrészt szállítási költséget takarítunk meg, másrészt pedig a terményeknek a bekeverése itt, a telep mellett történhet. Van egy másik telepünk Tiszavasváriban, aminek a felújítása ugyanígy pályázati forrás felhasználásával fog befejeződni” – mondta S. Nagy Csaba, az Agrogáz Nyíregyháza Kft. ügyvezetője.

Nyolcszázalékos növekedés

Az agrár- és az élelmiszeripar nem állhatott meg a koronavírus-járvány idején sem, az agrárminiszter úgy nyilatkozott, a nehézségek idején mindig a vidék erejére lehetett támaszkodni, a vidék biztosította a megújulást és az erőt ahhoz, hogy az ország talpra álljon. Ameddig Magyarország minden gazdasági szegmense veszteséget szenvedett el a járvány miatt, az agrár- és az élelmiszeripar 8 százalékos növekedést ért el. Lehető legegyszerűbben és leggyorsabban próbálnak olyan forrásokat biztosítani az ágazat szereplőinek, amellyel a tevékenységüket tovább tudják vinni. Most 49 kedvezményezettnek több mint 24,57 milliárd forint támogatást osztottak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elnyert pályázatokra, jelentette be az agrárminiszter.

Jelentős támogatás

A kormány arról is döntött, hogy a következő hétéves uniós ciklusban összesen 4265 milliárd forintot tudnak agrárberuházásokra fordítani a vidék számára, ez háromszor akkora összeg mint az előző időszakban.

„Szükséges az, hogy ezek a beruházások versenyképesség-növelő tényezők lehessenek, hogy több jövedelemhez tudjanak jutni a gazdák és hogy a vidék valóban a magyar gazdaság hajtóereje tudjon lenni. Ezek a támogatási források, minden egyes forint, amit tudunk adni támogatásként, az egy forint ötven fillérrel növeli, húzza magával a magyar nemzetgazdaságot. Ez az, amely hatékonyságnövelést tud előidézni. Minden egyes beruházás technológiai korszerűsítést, legfejlettebb technológiát, energiahatékonysági megtakarításokat jelent, azt hozza magával, hogy ne csak alapanyagot állítsunk elő, hanem minél nagyobb feldolgozottsági szintet” – nyilatkozta dr. Nagy István agrárminiszter.

Mindazok, akik a héten megkapták a támogatási okiratukat, nagyon komoly beruházásokat hajtanak végre, legalább 10-20-30 évre elköteleződnek a magyar vidék mellett. A növénytermesztő gazdák számára most hirdettek meg egy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot, ez megszüntetheti a kiszolgáltatottságot, tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi az agrárszektort, tette hozzá a miniszter. Erre egymillió forinttól egymilliárd forintig pályázhatnak, nemcsak épületekre, hanem gépekre és különböző eszközökre is. A lehetőség újdonsága, hogy ha különböző integrációban, közösségben adják be a pályázatokat, akkor magasabb támogatási intenzitást tudnak elérni a gazdák.