Valódi esély a diplomához!

[video]

Kétszázmillió forint értékben, 816 fiatalnak nyújt anyagi támogatást a diplomaszerzéshez az Út a diplomához program – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Nyíregyházán. Czibere Károly az Evangélikus Roma Szakkollégiumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, az esélyteremtő program célja a hátrányos helyzetű és főként roma származású hallgatók diplomához juttatása. A január végén zárult pályázati források egyik részét az ösztöndíj-támogatás alkotja, másik része pedig a hallgatók önköltségének finanszírozásában segít.

Egy diák több százezer forintot is kaphatott

Az ösztöndíj-részprogram keretében félévente 125 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás volt igényelhető a 2014/15-ös tanév első és/vagy második tanulmányi félévére. Költségtérítésként pedig akár 350 ezer forintot is kaphatnak a sikeresen pályázók. Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: – A felzárkóztatás-politikának egy nagyon fontos eleme, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatal valódi mobilitási esélyt kapjon és a roma fiatalok, hallgatók is valódi esélyt kapjanak arra, hogy minél többen diplomát szerezzenek és így egy roma értelmiség tudjon kialakulni.

„Nem kellett három műszakban dolgoznom!”

A sajtótájékoztatón olyan, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban tanuló diákok is részt vettek, akik korábban már kaptak ösztöndíjat a tanulmányaikhoz. Egy védőnő hallgató azt mondta, a támogatás segítségével nem kellett a tanulmányai mellett keményen dolgoznia. Szabó Zsanett Júlia elmondta: – Azért volt jó nekem az Út a diplomához program, mert a szakkollégisták minden más támogatásból ki vannak zárva és nekem ez hatalmas segítség tanulmányaimban. Az ösztöndíjam kétharmadát ki tudtam ebből fizetni. Így nem kellett három műszakban elmenni dolgoznom.

Az államtitkár hozzáfűzte, nemcsak a felsőoktatásban részt vevőknek segít a kormány. A „biztos kezdet” házak, az ingyenes tankönyv és a kötelező óvoda, a tanodai rendszer megújítása és a gyermekétkeztetés kibővítése mind hozzájárul ahhoz, hogy a szaktárca által készített felzárkóztatási stratégia sikeres legyen és minél több hátrányos helyzetű gyerek jusson el a diplomáig.

Megerősítik a szakkollégiumi hálózatot

A szakpolitikus az öt egyházi és három állami intézményből álló szakkollégiumi rendszert is dicsérte. A roma szakkollégiumi hálózattal kapcsolatban hozzátette, ezt a területet a kormány kiemelten kezeli, és fontosnak tartja, hogy – az ösztöndíjprogram mellett – legyenek olyan szakkollégiumok, amelyekben erős a közösségi, a tudományos-szakmai és a kulturális élet. A kormány szeretné a jövőben „szoros figyelemmel” követni ezeknek a kollégiumoknak a szakmai munkáját annak érdekében, hogy az ott végző roma és nem roma hallgatók majd a közélet, például a közigazgatási rendszer meghatározó szereplői legyenek – fogalmazott Czibere Károly. A jelenlegi uniós tervezési fázisban ráadásul szeretnék megerősíteni a szakkollégiumok pozícióit, hogy kiszámítható, stabil működtetési és finanszírozási környezetet biztosítsanak számukra.

,,Ételcsomag” 30 milliárdból

A sajtótájékoztatón végül arról is szó esett, hogy az uniós támogatásokból idén 30 milliárd forintból elindul az Ételcsomag program. Ebből a három éven aluli, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetését kívánják finanszírozni.

Z. Pintye Zsolt