Vakszerelem, vadveszély, akár milliós kárral
A közúton bekövetkező vadbalesetek száma évről évre növekszik. Amellett, hogy az autóban ezek az állatok képesek hatalmas károkat okozni, az ilyen „találkozások” személyi sérüléssel is járhatnak, mi több, ha bebizonyosodik, hogy a gépjárművezető hibájából történt a baleset, és az állat elpusztult, a vad értékét is meg kell téríteni, ami rosszabb esetben több millióra is rúghat.

Tavasztól ősz végéig, de gyakran még a téli időszakban is – főként az esti, éjszakai, vagy kora hajnali órákban – gyakrabban lehet számítani útra tévedt vadállatokkal, akik szinte a semmiből kerülnek a jármű elé. Az ilyen vadbalesetekre nehéz előre felkészülni, ráadásul komoly anyagi kárral, és akár súlyos sérüléssel is járhatnak. A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának tájékoztatása szerint, ha a balesetben személyi sérülés történt, abban az esetben a rendőrség értesítése kötelező. Egyébként a területileg illetékes vadásztársaságnak kell szólni, akár a rendőrségen keresztül. Az elütött vadat nem szabad elvinni, mert az lopásnak számít.

 

FELELŐSSÉG TERHELI

 

Plavecz János, megyei fővadász kifejtette, mindent elkövetnek a vadbalesetek elkerülése érdekében, de tény, hogy ezeknek az állatoknak természetes igényük, hogy vonulnak és ezt nem lehet megakadályozni. A vad és gépjármű ütközése két veszélyes üzem találkozásának számít, ahol mindkét félnek viselnie kell a kárt. Ez nemcsak az autó vezetőjére nézve kellemetlen, hanem a vadásztársaságnak is, hiszen az elütött vad értéke is lehet akár milliós nagyságrendű.

Kártérítést akkor kaphat az autós a vadásztársaságtól, ha az szabályosan közlekedett, és a baleset a vadásztársaságnak felróható tevékenység miatt következett be. (Például etető van az út mentén kihelyezve, vagy a vadászok az úttest irányába zavarták a vadat.) Abban az esetben azonban, ha például gyorshajtás miatt üti el az állatot, vagy kiderül, hogy rossz műszaki állapotú az autója, esetleg lejárt a műszakija, akkor a gázolót terheli a vad értékének megfizetése.
– A vadásztársaság és a rendőrség minden esetben alaposan megvizsgálja, hogy ki mennyire hibás egy ilyen balesetben – tette hozzá a fővadász.

 

FŐ AZ ÓVATOSSÁG

 

Tanácsok a rendőrségtől:

– Őzre és szarvasra leginkább hajnalban és alkonyatkor, vaddisznóra egész éjszaka lehet számítani. Olyan helyen, ahol az utat mindkét oldalról erdő szegélyezi, bármikor vonulhatnak a vadak.

– Ha az út szélén látunk megcsillanó szempárt, vegyük le a reflektorfényt, lassítsunk, és várjuk meg, míg az állat elmegy.

– Sáros vadnyomok az úton vad felbukkanására figyelmeztethetnek.

– Használhatunk vadsípot, amely magas frekvenciás hanghullámokat kibocsátva riasztja el a vadállatokat – de tartsuk észben, hogy ennek használata sem nyújt 100 százalék garanciát.

– A legtöbb biztosítónál köthetünk kiegészítő vadkárbiztosítást.

– Ha már elkerülhetetlen a vaddal való ütközés, csak fékezzünk, de ne rántsuk félre a kormányt! Egy szembejövő autóval vagy egy út menti fával történő ütközés sokkal súlyosabb kimenetelű lehet.

– Minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk. A táblával jelzett vadveszélyes útszakaszokon vezessünk még óvatosabban!

Bruszel Dóra