Vádemelés az ittas társukat az autópályán hagyó férfiak ellen

A vádirat lényege szerint az öt szabolcsi férfi és hatodik társuk, a későbbi sértett, 2015. szeptember 11-én délután, munkavégzést követően Győrből egy kistehergépkocsival indultak hazafelé, Nyíregyháza közelében lévő otthonaikba. Útközben az M1-es, illetve az M3-as autópályán többször megálltak benzinkutakon, pihenőkön, és szeszes italt fogyasztottak. A legtöbb alkoholt a sértett itta, aki ettől súlyos fokú ittas állapotba került. Az ittas sértett hangoskodott a gépkocsiban, menet közben többször megpróbált kiszállni, azonban ezt a vádlottak megakadályozták.

[REKLAM]

Amikor a vádlottak elhagyták Nyíregyháza közelében a kálmánházi pihenőt, a sértett ismételten megpróbált kiszállni a járműből, ezért a gépkocsit vezető I. rendű vádlott a 221-es kilométerjelzés közelében megállt a leállósávban, a sértettel együtt valamennyien kiszálltak a gépkocsiból, és elvégezték a dolgukat. A sértett azonban nem akart visszaülni a járműbe, ellenszegült társainak, akik erre beültek a gépkocsiba, a sértettet a nyílt pályán hagyták, ők pedig Nyíregyházára autóztak. Nyíregyházán az egyik benzinkúton tankoltak, és a gépkocsit vezető I. r. vádlott telefonon bejelentette a rendőrségi segélyhívón, hogy a sértett az autópályán tartózkodik, és kérte, hogy menjenek érte. A tankolást követően a vádlottak is visszaindultak az autópályára.

A súlyosan ittas sértett eközben az M3-as autópálya külső forgalmi sávjában ácsorgott, ahol egy szabályosan közlekedő személygépkocsi elütötte, amitől a sértett szörnyethalt.

Az ügyészség a gépkocsi vezetőjét segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével, míg utasait ugyanezen bűncselekmény vétségével vádolja.