Vadászok gyűjtöttek a gyermekosztálynak – Új orvosi eszközt vásároltak belőle
Fotó: Szarka Lajos

3,2 millió forint értékű orvosi eszközt vásárolt a Jósa András Oktatókórház. Az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. gyűjtést szervezett, az ebből befolyt összeget ajánlotta fel a gyermekosztály részére. A műszert az újszülött intenzív részlegen használják monitorizálásra.

Új orvosi műszerrel gyarapodott egy adománynak köszönhetően a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztálya. Az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. kezdeményezése 19 megyei kórház gyermekosztálya számára tette lehetővé hiánypótló orvosi eszközök beszerzését.

– Itt a magyar vadásztársadalom fogott össze. Ez egy nagyon megható és szép dolog. Egy több mint 3 millió forintos eszközt sikerült „összevadászniuk” a gyermekosztály számára. Ebből is látszik, hogy a vadászok nagyon melegszívű emberek, szeretik a természetet, és mi, emberek is a természet részei vagyunk – mondta el dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

2019 decemberében, az ország valamennyi megyéjében egy időben rendezték meg az első országos jótékonysági vadászatot az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. szervezésében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel százan vettek részt rajta és több mint 3 millió forintot gyűjtöttek össze, ezzel országos viszonylatban a második helyet elfoglalva.

– Volt egy felhívás, online rendszeren keresztül tudtak beregisztrálni a vadászatra, illetve a jótékonyságra, meghatározott összeggel. Ezen felül lehetett még hozzátenni. Az volt a nagy kihívás bizonyos értelemben szakmailag, hogy közel 100 embert kellett egyszerre, egy csoportban megvadásztatnunk. Ez jó előkészületet, fegyelmezett magatartást és jó szervezést kívánt a részünkről – mondta el Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatója.

A kórház választhatta ki, hogy az összegyűlt 3,2 millió forintból milyen eszközt vásárol, így esett a választás egy transzkután mérőberendezésre, amely az újszülött intenzív részlegen kapott helyet.

– Nem minden babának tudunk ilyen monitorizálási lehetőséget biztosítani, mert két ilyen készülékünk van. Ez a harmadik, ami sokkal modernebb, mint a másik kettő. Nagyon speciális funkciója van, mert folyamatosan méri, hogy a szervezetben milyen az oxigén- és a szén-dioxid-ellátottsága. Ez két nagyon fontos gáz a vérben, amiből ha nagyon sok van, az is probléma és az is, ha nagyon kevés van – mondta el dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

A jótékonysági vadászatot ez év decemberében is megszervezik, az álomcél egy 30 millió forint értékű komplex szívultrahang berendezésnek a beszerzése.

Kapcsolódó galéria

Vadászok adománya a kórháznak