Váci Mihályra emlékeztek ma Nyíregyházán

A nyíregyházi születésű költő, Váci Mihály halálának 45. évfordulója tiszteletére a Bessenyei téren álló Váci szobornál és a Váci Mihály Kulturális Központnál elhelyezett domborműnél megemlékezést és koszorúzást tartottak. Az évforduló alkalmából egy új Váci kötetet is bemutattak, amely nagyrészt a költő eddig kiadatlan verseit tartalmazza.

VÁCI MIHÁLY SZOBRÁNÁL EMLÉKEZTEK

A programsorozat a Bessenyei téren kezdődött, Váci Mihály szobránál koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak.

További képekért kattintson a fotóra!

Ünnepi beszédében dr. Halkóné Rudolf Éva, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke azt mondta: Váci Mihály betegsége miatt folyamatosan a halál árnyékában élt, de veszélytudata fölé mosolygással emelkedett, miközben végigdolgozta rövid életét.

MEGKOSZORÚZTÁK A MEGÚJULT VÁCI EMLÉKMŰVET

Az ünnepségsorozat a Szabadság téren folytatódott, ahol a Váci Mihály Kulturális Központ előtt lévő domborműnél helyezték el az emlékezés virágait. A megújult Váci emlékműnél dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet. Elmondta: Váci Mihályban erősen dolgozott a lokálpatriotizmus a homokból szőtt városért, és minden idegszálával aggódott azért a tanyavilágért, ahol felnőtt és dolgozott, tanított.

Nem volt könnyű sora, mert állandó betegségekkel küszködött, nem volt könnyű sora, amikor a 60-as években Budapesten képviselőként tevékenykedett és halála után sem volt könnyű sora, mert 1990 után megbélyegezték a munkásságát.

„EMLÉKE ŐRIZETLEN NYÁJ...”

A költő halálának évfordulóján a Váci Mihály Kulturális Központban egy új Váci kötetet is bemutattak, amely az „Emléke őrizetlen nyáj...” címet kapta. A verses kötet a Váci Mihály Kulturális Egyesület felkérésére Karádi Zsolt és Kövesdi Ágnes szerkesztésében jelent meg. A kiadvánnyal a költő születésének 90. évfordulójára is emlékeznek, a kötet ugyanis Váci Mihály 90 versét tartalmazza. Az „Emléke őrizetlen nyáj...” darabjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban található Váci hagyatékból válogatták. Az ezekből összeállított verses kötetet a szerkesztők nem kritikai kiadásnak, inkább ünnepi tisztelgésnek szánták.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)