Váci 99 - koszorúztak az évfordulón

A nyíregyházi költő, Váci Mihály 99. születésnapja alkalmából koszorúztak városunk kulturális intézményeinek képviselői. A Kossuth – és kétszeres József Attila – díjas költő, műfordító, országgyűlési képviselő, a kisemberek pártfogója, és korának legtöbbet szavalt verselője születésének 100. évfordulójára készülnek a Váci Társaság tagjai.

A nem elég, a Mindenütt otthon, a Kelet felől, az Akác a forgószélben, az Eső a homokra és sok-sok vers, kötet szerzője, városunk szülötte, Váci Mihály születésének 99. évfordulóján emlékeztek, koszorúztak a város és a kulturális intézmények, civil szervezetek képviselői, a Bessenyei téren álló szobornál, majd a Váci Mihály Kulturális Központ falán elhelyezett emléktáblánál.

„A kortárs Hegedüs Géza1976-ban azt írta róla: „Ízig-vérig szociális költő volt, a közösség szószólója, lírai publicista, aki közben a szelíd és érzelmesen átélt magánéletnek, szerelemnek, finom poétája is tudott lenn. De hangja kritikussá, haragossá, ha kellett harsogva vádlóvá vált, ha szembenézett a közösséget fenyegető bűnnel, hanyagsággal, közömbösséggel. De nem volt olyan árnyalt benső érzelem, amit ha versben leírt, az ne legyen szélesebb rétegek számára is közérthető és szabatos. Munkásságáért 1962-ben József Attila-díjat kapott. 1965-ben Mindenütt otthon című kötetével kiérdemelte a Kossuth-díjat.

Váci munkásságának szellemi örökségét az Értéktárban őrizzük. Születésének 100. évfordulójára megelevenedik a Váci kultusz, szerte a megyében. Minden hónapban lesznek események Vajától Gávavencsellőig.

„Szavalóversenyek lesznek és irodalmi vetélkedők. Jelen állás szerint úgy néz ki a dolog, hogy nagy valószínűséggel az egyetemen is tartanak konferenciát novemberben. A szervezéssel úgy állunk, hogy a hónapok megvannak, a napokat kell csupán egyeztetni.”

- tájékoztatott Stick Gyula, a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület elnöke2024 decemberére könyvet is tervez a Váci Társaság, melyhez a Megyei és Városi Könyvtárral nyertek pályázatot, de szponzorok segítségét is várják.

„A Petőfi Irodalmi Múzeumban mi már korábban megkezdtük a Váci irodalmi hagyaték kutatásait, azt összegezzük most. A 100. évfordulóra pedig olyan naptárat adtunk ki, ami ezt az ikonikus születésnapot méltó módon ünnepli meg híres verseivel, családi fotóival, az ország különböző területein fellelhető Váci emlékhelyekkel.”

- fogalmazott az elnök. Az Ókisteleki szőlőben született, és Hanoiban elhunyt költőről azt írta Illyés Gyula: „Alig volt vele egykorú költő, akinek fejében annyi tervet, szívében annyi friss érzelmet állított meg a halál.”