Üzenet a paradicsomból: Hawaii mellett mindig Nyíregyháza lesz a másik otthonom!
Fotók: Ohana Bordi/Facebook

Édeskés guáva- és virágillat, fehér homokos strand, gyönyörű óceán és kellemes trópusi pára. Bár Hawaii maga a trópusi paradicsom, most ott is minden a koronavírusról szól. 2014 óta itt éli mindennapjait a nyíregyházi Bordás-Simon Réka is, aki az érvényben lévő szabályokról mesélt…

Réka, noha évek óta több mint 12000 kilométerre él Nyíregyházától, még mindig azt vallja, hogy neki két otthona van: Laie (Hawaii) és a szabolcsi megyeszékhely. Hat évvel ezelőtt férjével szorgos egyetemistaként kerültek ki a paradicsomba, mára viszont Édua, Levedi és Manna szülei.

Réka Nyíregyházán, férje, István pedig Sopronban nőtt fel. Megismerkedésük óta több országban is éltek már, végül azonban Hawaiin kötöttek ki, O’ahu szigetén, Laie településen.

-A koronavírus, mint mindenki, így a mi életünket is felforgatta. Tulajdonképpen a vírusnak köszönhetően történt meg az, hogy maradtunk Hawaiion, ugyanis az eredeti terv szerint augusztusban elköltöztünk volna egy másik országba.

Egyébként amióta felütötte a fejét a járvány, sok lezárás- és szigorú szabályok voltak érvényben. Például volt olyan időszak, amikor nem lehetett menni a hegyekbe sem, az óceánparton pedig tilos volt pihenni. Természetesen zárt terekben itt is kötelező a maszkviselés, amit már mi is megszoktunk és nincsenek is ellenszegülők. A Hawaii-aknak a maszkviselés azt jelenti, hogy vigyázunk egymásra.

-Eddig itt is online oktatás volt érvényben, így a kislányomat is itthon tanítom. Lassan szerencsére kezdenek engedni a szabályokon. Bár a sziget továbbra is nagyon óvatos, de októbertől már beengedi a turistákat negatív teszt ellenében. Tény, hogy mostanra pont a turisták hiánya miatt azonban sokan elvesztették munkájukat, de itt a családok segítenek egymásnak és az állam is támogatást nyújt. A közösség egészségének a védelme az első és az idősekre pedig kiváltképp nagyon vigyáznak a polinézek. Amint elmúlik a vírus és feloldják a korlátozásokat, újra szeretnénk hazalátogatni Nyíregyházára…

(Aki szeretné követni a Bordás család kinti életét, az az „ohanabordi” Instagram- vagy Facebook-oldal alatt megteheti.)