Utazó múzeum Nyíregyházán

Maskarákkal, kellékekkel érkezett a Sóstói Múzeumfalu munkatársa a Jókai Mór Általános Iskolába, amit a gyerekeknek meg is mutatott. A farsangról hallhattak az első osztályos kisdiákok, arról, hogy egykor milyenek voltak a népszokások, azokból mennyi maradt meg mára és hol élnek még ma is a hagyományok. A gyerekek többsége a busójárásról már hallott, ami egy mohácsi, horvát szokás, azt viszont nem mindenki tudja, hogy Panyolán is tartanak hagyományos farsangot. Most ezekkel a szokásokkal is megismerkedhettek a kicsik.

 

UTAZÓ MÚZEUM

 

Utazó múzeum címmel programsorozatot szervez a Sóstói Múzeumfalu. A skanzen munkatársai mindig máshol vendégeskednek.

További képekért kattintson a fotóra!

– A program célja az, hogy minél többekkel megismertessük azokat a néprajzi hagyományokat, amelyek itt, a megyében oly jellemzőek, egy kicsit felelevenítsük őket – mondta Tarczali Anikó, a Sóstói Múzeumfalu rendezvényszervezője. – Mivel vannak, akiknek nehéz kijutni hozzánk a múzeumfaluba, főleg a téli időszakban, amikor kicsikét rosszabb az idő, úgy gondoltuk, hogy mi jövünk el az iskolákba, és ott tartjuk meg a foglalkozásokat.

 

MASKARÁKBA BÚJTAK A GYEREKEK

 

A gyerekek örültek a színes előadásnak. Azt mondták, a farsangi délután számukra minden évben igazi szórakozás.

[REKLAM]

– Azért szeretem a farsangot, mert jelmezbe öltözhetünk és lehet játszani – mesélte Szőke Ottó, aki feltette a maci-sapkáját, mert az alakoskodásnál ő volt a medve.

A gyerekek megtudhatták, sőt, ki is próbálhatták, milyen a farsangi alakoskodás. A kicsik a jelmezekbe bele is bújhattak. Mindenki a kedvére való öltözetet vehette magára.

– Egy huszár jelmezt próbáltam fel – mondta Hulvej Zselyke –, azért, mert nagyon tetszik.

Az utazó múzeum foglalkozásán a gyerekek akár a jelmezkészítéshez is ötleteket kaphattak. Egykor ugyanis elég volt egy balta, egy szőrme vagy egy falun használt teknő ahhoz, hogy az emberek maskarába bújjanak.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)