Utalványt ajánlhatnak fel az utazási irodák a pénzvisszafizetés helyett

Az Európai Unió ajánlásai alapján rendeletet hozott a kormány, mely szerint, ha az utazás a koronavírus világjárvány miatt marad el, akkor a befizetett összegről az utazásszervező utalványt ajánlhat fel. Az utalvány elfogadásáról az utazó 15 napon belül dönthet, ha nem fogadja el, 14 napon belül vissza kell kapnia a részvételi díjat. A cél az, hogy a vállalkozások ne menjenek csődbe, és így végül mindenki hozzá tudjon jutni a befizetett pénzéhez.

Mivel most nagyon sokan kérik vissza a pénzüket, a fogyasztók védelme és a gazdasági társaságok életben tartása érdekében a magyar Kormány az uniós állásfoglalás alapján dolgozott ki egy megoldást, melyhez hasonlót számos európai országban alkalmaznak. Az utak visszamondása rendkívül komoly likviditási problémát jelent az utaztatóknak, mely fizetésképtelenséghez vezethet számos utazásszervezőnél. Az utalvány bevezetése segítheti az utazási irodák működőképességének fenntartását, így a munkahelyek megtartását.

A döntéssel Magyarország az Európai Bizottság állásfoglalását vette figyelembe, összhangban van az Európai Unió ajánlásai mellett az Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezetének (ECTAA) ajánlásával, illetve több más tagállam által meghozott hasonló rendkívüli jogszabály-módosítással.

A rendelet az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet szerződésfelmondással kapcsolatos szabályait egészíti ki, 2020. augusztus 31-ig.

A kormányrendeletbe az alábbi főbb szabályozási elemek szerepelnek:

- Az utalvány érvényessége 2021. augusztus 31.
- Az utalvány vagyoni biztosíték szempontjából az utazó által, az utazási csomag. igénybevételére befizetett előlegnek vagy részvételi díjnak minősül.
- Többletköltség nélkül átruházható, ám kizárólag közeli hozzátartozóra.
- Az utazásszervezőnek nyilvántartást kell vezetnie az általa kibocsátott utalványokról.
- Az utazásszervező fizetésképtelensége esetén a vagyoni biztosítéknak fedezetet kell nyújtania az utalványok értékének megtérítésére.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a kezdetektől elkötelezett a világjárvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai vállalkozások megsegítése mellett. Folyamatosan egyeztetett a megoldási lehetőségekről a szakmai szervezetekkel, javaslataikat is meghallgatva készítették el azokat a javaslatokat, amelyek a szükséges intézkedéseket tartalmazzák a vállalkozások életben tartásához.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu