Urbanisztikai és építészeti tanulmánytervek – Elkészült a Zöld Út koncepció!

Nyíregyháza vezetése 2017-ben azzal kereste fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőművészeti Doktori Iskoláját, hogy külső szemlélőként világítson rá a fejlesztési lehetőségekre, amelyek támogatják a térség felpezsdítését.


A kutatási-tervezési folyamat során a csoport, azaz a doktoranduszok megvizsgálták a belváros és Sóstó működését, valamint néhány fontos, jellegzetes és tipikusnak mondható városi problémára javaslatot dolgoztak ki. Nem individuális megoldási javaslatok születtek, hanem egy átfogó koncepció, amely a Zöld Út nevet kapta.

Veres István, városi főépítész elmondta:

Ezek nem konkrét tervek, hanem inkább problémaföltáró, javaslattevő víziók és nyilván azt szeretnénk, hogy a továbbiakban legyen ennek folytatása. Olyan fölvetések ezek, amelyek bennünket is elgondolkodtatnak. Nem biztos, hogy itt, házon belül vagy akár a városon belül mi ugyanazt vesszük észre, amit egy idegen. Most ezt ők megtették helyettünk.

A Zöld Út koncepció egy élhetőbb, jobban használható Nyíregyháza vízióját vetíti elő – mondta Balázs Mihály, a BME Építőművészeti Doktori Iskola tanszékvezető egyetemi tanára.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Kiemelte:

A belvárosban elsősorban olyan helyeket kerestünk, amelyek valamilyen módon a közösségi terek színhelyei lehetnek, ahol közösséget lehetne fogadni vagy közösségi életet generálni építészeti beavatkozások révén. Például az Érpatak mentén kiválasztott helyen, akár kiskertet, találkozóhelyet, kávézót lehetne kialakítani vagy a Bessenyei tér, esetleg az Országzászló tér – utóbbi az intézményekhez kötődően olyan plusz közösségi tereket volna képes befogadni, amik eddig nem voltak.

Sóstó működését is vizsgálták a doktoranduszok – tette hozzá Veres István, városi főépítész:

Leginkább, amit szeretnénk – a doktoranduszok is eljutottak arra a pontra, hogy a gépjármű-mentesítést valószínűleg nem lehet megoldani másként, minthogy parkolóházat építünk vagy föld alatti parkolókat, de egészen biztos, hogy amíg Sóstó terhelve van a turisták által, addig csak akkor tudjuk gyalogosövezetté nyilvánítani akár a Szindbád sétányt vagy Sóstó más területeit, hogyha valahol kívül megfogjuk az autókat és azoknak helyet adunk.

Az urbanisztikai és építészeti javaslatok tervi megfogalmazását bemutató tanulmányterv kiállítása a Váci Mihály Kulturális Központ földszintjén tekinthető meg.


Dér Vivien