„Unokáink leborulnak”

Egy különleges hangfelvétel, Kossuth Lajos rádióbeszéde is hallható a Kállay Gyűjtemény 1848/49-es forradalom és szabadságharcot bemutató kiállításán. Bár nem közvetlenül rádióból hangzik fel a beszéd, a tárlaton egy korabeli készüléket is kiállítottak.

AZ 1848/49-ES SZABADSÁGHARC KÖVETKEZMÉNYEI

Unokáink leborulnak címmel nyílt kiállítás a Kállay Gyűjteményben, a tárlat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc világ- és magyarországi történetének következményeit mutatja be. A kiállítás anyagát korábban már bemutatták a Jósa András Múzeumban, most úgy gondolták, hogy március 15-éhez kötődően újra megmutatják a nagyközönségnek.

További képekért kattintson a fotóra!

A kiállítás megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere beszédében azt mondta: fontosnak tartja, hogy látható legyen egy ilyen kiállítás, mert 167 évvel ezelőtt ezekben a napokban is folytatódott a forradalom, annak a lángja terjedt át az országra, és a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkinek meg kell ismerni a másfél év történéseit.

16 TABLÓ MUTATJA BE 1848 EMLÉKEZETÉT

A kiállítás látogatói 16 tablón követhetik végig a szabadságharc utáni eseményeket, megismerkedhetnek azokkal a történelmi személyekkel, akik akár itthon, akár a kényszerű emigrációjukban tovább vitték a szabadság ügyét, és megtudhatják, hogyan élt tovább 1848 emlékezete.
– A kiállítás fő mondanivalója az, hogy a magyar szabadságharc ügyéért harcoló őseink nem küzdöttek hiába – mondta Mohácsi Endre muzeológus, történész. – A kiegyezés után, az I. világháború és 1948 után is megmaradt a szabadságra való törekvés, a szabadság iránti vágy, és a fiataloknak napjainkban is tudniuk kell, hogy hajdan miért harcoltak.

KÜLÖNLEGES TÁRGYAK IS LÁTHATÓK

A kiállításon olvasható Kossuth Cassandra levele, és egy különlegesség is: a fiához írt levél, amelyre a Jósa András Múzeum munkatársai a könyvtáruk rendezése során bukkantak. Emellett több érdekes tárgyat is láthatnak a látogatók, köztük egy Ferenc Józsefről elnevezett ásványvíz palackját az 1890-es évekből, és egy Kossuth Lajos tiszteletére készített ivópoharat is. A tárlaton látható egy ismeretlen festő 1848 körül készített Kossuth-portréja, és egy sírkő, amely a kápolnai csata után 1849. február 28-án egy, a Mezőkövesdnél vívott utóvédharcok során elesett osztrák lovaskapitánynak állít emléket.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)