Ünnepi rend a temetőben – Halottak napjára és mindenszentekre készülnek
Fotó: Trifonov Éva

A korábbi évek gyakorlata szerint nyújtott nyitvatartással, korlátozott gépkocsi behajtással, kiemelt felügyelettel és ügyintézési lehetőséggel szervezték meg a halottak napja és mindenszentek körüli emlékezés idejét a sírkertben. Urnafallal és bemosóparkkal bővült a nyíregyházi Északi temető.

Az Északi temető közel 33 hektáros területe bővítésre szorul, hiszen ebben a 120 ezres városban szükség lesz egy új temető kialakítására. A téma napirenden szerepel a közgyűlés előtt. Egyelőre a hosszú hétvége forgalmát szervezik a temetőben, ügyelnek a biztonságra.

„Október 29-30-31-én, november 1-jén, illetve 2-án, reggel 7-től este 8-ig lesz nyitva a sírkertünk. Ebben az időszakban a gondnokságon is ügyeletet tartunk, ahol a sírhelyek újraváltására lesz lehetőség, illetve ügyfélszolgálatot tartunk fenn a temetőlátogatók részére, akik sírhelyet keresnek, hozzátartozóik nyugvóhelyéről szeretnének információt kapni. Azt itt megkaphatják” – nyilatkozta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője. 

Egy dolgot, temetést nem intézhetnek a hozzátartozók az emlékezés hétvégéjén.

Korlátozásokat vezettek be a behajtással kapcsolatban is. Elsősorban idős, mozgáskorlátozott emberek számára van lehetőség november 1-jén reggel 7–10-ig gépkocsival érkezni, de 11-ig el kell hagyni a temető területét. Sírköves munkát kegyeleti okok miatt október 28. és november 2. között nem lehet végezni.

„A Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozásában a bemosópark kerül bővítésre, ahol ügyelve a mesterséges és természetes környezet összhangjára, a táblákat kihelyeztük, a borostyánfal a táblák mögött megjelent, már csak a térkövezési és egyéb kiegészítő munkák vannak hátra, ami valószínű, hogy mindenszentek után fog következni. Emellett a temetkezési helyeket is biztosítjuk, a Temetkezési Kft. forrásait felhasználva egy 144 férőhelyes urnafal kialakítását kezdtük meg” – folytatta Pénzes Tibor.

Az alapozás és az összeszerelés a napokban már megtörtént, így ezzel az építménnyel is gyarapodott 2022-ben az Északi temető.

A következő napokban rendőrök és polgárőrök segítik a gyalogos, illetve a gépkocsis forgalmat. Emellett a Közterület-felügyelet munkatársaival és saját dolgozóikkal a kapuzárás után a balesetveszélyes, égő mécseseket, vagy már lángra kapott koszorúkat eloltják. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy hétfőn és kedden, azaz október 31-én és november 1-jén a Korányi úti ravatalozóban ismét bemutatót tartanak temetkezési kellékekből, majd november 2-án 2800 mécsest gyújtanak, és református szertartás szerint tartják az ünnepi megemlékezést a Hősök temetőjében.

 

Kapcsolódó tartalmak:

► Emlékezés – Az Északi temetőben is készülnek a halottak napjára, mindenszentekre

Az Északi temető működési rendjének ideiglenes változása a 2022. év Mindenszentek ünnepéhez kapcsolódóan