Jubileum – Negyed évszázad a pszichésen beteg emberek érdekeiért
Fotó: Illusztráció

A megbélyegzés megakadályozása és a kirekesztettség érzésének csökkentése – ezek a fő feladatai az idén 25 éves Pszichotikus Betegségekben Szenvedők Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Érdekvédelmi Egyesületének. A szervezet még 1997-ben jött létre, működésük jubileumának alkalmából ünnepi konferenciát tartottak a Jósa András Oktatókórházban. 

1997-ben, 18 alapító tag hozta létre a Pszichotikusok Egyesületét. Fő céljuk a társadalmi befogadás elősegítése, a stigmatizáció csökkentése, a kirekesztettség érzésének megakadályozása. Feladatuk a segítségnyújtás a hétköznapokban, érdekképviselet, jogsegély, információ nyújtása, a hátrányos megkülönböztetés, az előítéletek csökkentése, a pszichotikus betegek rehabilitációja, valamint munkahelyteremtés a számukra.

Új irány

Az egyesület új vezetőséget választott a közelmúltban, Rádi Sipos Edit elnök pedig a tervei szerint egy modernebb irányba kormányozza a közösséget.

25 évesek lettünk, az egyesület sok változáson ment keresztül. Ez a mai egy olyan alkalom, amivel megpróbáltunk még inkább a társadalom felé nyitni és bevonni szakembereket, segítő szervezeteket azért, hogy együtt legyünk, beszéljünk, és ezt a fajta munkát tovább folytathassuk. 2021 nyarán fordulópont következett be az egyesületünk életében, most pedig az a célunk, hogy az akkor kitűzött céljainkat közösen megvalósíthassuk és újabb terveket szőjünk.”

A konkrét célok között szerepel a tagság és az egyesület minél nagyobb társadalmi integrációja – tette hozzá az elnök, aki elmondta, ennek érdekében már nyílt napokat is szerveztek, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az egyesület dolgozóit, a betegeket, és elérjék, hogy a betegség körüli nemtudásból fakadó félelem csökkenjen, ezáltal pedig elfogadóbb legyen velük szemben a társadalom.

Együttműködés a kórházzal

Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója ünnepi megnyitójában arról beszélt, hogy az intézmény már a kezdetektől támogatja az egyesületet, amely a pszichés jellegű betegségben szenvedő betegek és családtagjaik mindennapi életében nyújt támogatást.

Talán a legfontosabb célja, a társadalomban jelen lévő stigmatizáció, hátrányos megkülönböztetés csökkentése és megszüntetése. Intézményünk is sokat tesz ezért, a nyíregyházi és a nagykállói telephelyen is működik pszichiátriai osztály, ahol ugyanezen célok érdekében is dolgozunk. Úgy gondolom, hogy az elmúlt 25 év igazolta az alapítvány szükségességét, és be is váltották az ígéreteiket. Ez a rendezvény is ezt a célt támogatja és szolgálja, és itt bemutatásra kerül sok minden, ami az elmúlt 25 évben történt.”

A főigazgató hozzátette, sosem lehet megállni, menni kell előre, és a hétköznapi nehézségek ellenére, mint amilyen az elhúzódó világjárvány és a szomszédos országban zajló háború is folytatni kell a munkát, amely a mindennapi gyógyító és támogató tevékenység kell hogy legyen a számukra.