Ünnepel a Nyírség – „Ez egy nagyon szép út, de sok még a feladat!”
A 45 éves Nyírség Táncegyüttes jubileumi rendezvényeiről, a 20 esztendős Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola programjáról, az augusztusi IX. Nemzetközi Néptánc Fesztiválról és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület megalakulásáról tartottak tájékoztatót a Városházán

A legtöbb nyíregyházinak olyan a Nyírség, minta nem is alakult volna, hiszen mindig is létezett. Intézményük, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola pedig szintén beszövi nemcsak a várost, de a megyét is.

Jelen vannak a csarnokban, a színházban, kulturális intézményekben, az Operettszínházban, vagy külföldön éppúgy, mint a nyíregyházi Kossuth téren.

Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke elmondta:

Sokan álmodoztunk arról, hogy iskolát alapítunk, hogy mindig táncegyüttesben fogunk táncolni, de nem volt értelemszerűen akkor ez még ennyire tudatos. Nem gondoltuk, hogy mi is sokat fogunk fejlődni, meg a technika is annyit fog fejlődni, hogy most már nézegethetjük saját magunkat, hogy 20 évvel ezelőtt hogy táncoltunk. Ez egy nagyon szép út, és nagyon szép, ami mögöttünk van, de most én igyekszem annak megfelelni, hogy ezt a jelent kibírjuk, hiszen annyi feladatunk van. Most az iskolának van jubileumi éve és műsora, a Nyírség Táncegyüttesnek van jubileumi éve és műsorai. Egy tíz programból álló sorozatot végzünk.

Táncolj Nyíregyháza!

Februárban, a Táncfarsangon kezdődött, majd november végén, a jubileumi gálán zárul az esztendő. Volt közben Néptáncantológia, minősítő verseny, lesz külföldi vendégszereplés és Nemzetközi Néptáncfesztivál. A Táncolj Nyíregyháza! mottóra épülő, idén kilencedik esemény résztvevői számtalan helyről érkeznek. Bulgária, Brazília, Kolumbia, India, Indonézia, Mexikó, Szerbia, Thaiföld és Oroszország táncosai lesznek város- és megyeszerte.

Most hétvégén, május 24-én partnertalálkozó, konferencia, kiállítás és gálaműsor lesz a kettős évforduló jegyében. A Váci Mihály Kulturális Központban tehát nemcsak a táncosok, de a 20 éves Vásárhelyi Iskola valamennyi művészeti ágában tanuló tehetséges fiatalok is bemutatkoznak.

400 után 1700-an

Demarcsek Zsuzsa, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója kiemelte:

Megszületett az első tanterv, és az oktatás irányításának az a szándéka, hogy a zeneművészet oktatása mellett a színjáték, a képzőművészet és a tánc is bekerüljön az alapiskolák palettájára. Természetesen a Nyírség Táncegyüttesben nagyon sok táncpedagógus dolgozott, és ezt a lehetőséget megragadva hoztuk létre annak idején még 400 táncossal a VLAMI-t . Ez a létszám tovább bővült, most már 1700 gyerekünk van.

Színházak művészei, jeles néptánc együttesek tagjai, szólistái, de hivatásos képzőművészek is tanultak egykoron a Vásárhelyi Iskolában, melynek alapvető feladata az utánpótlás nevelése volt annak idején. Ma is vállalják, hogy az iskola és a néptáncosok nagy közössége komoly megtartó erő, hiszen itt megélhetést és barátokat talál a fiatal ember.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester hozzátette:

Ezek az ágak a mi magyar kultúránknak a mai lenyomatai. A néptánc, a népzene, az egyértelműen a régi magyar korokból itt maradt tánckultúránkat mutatják meg, melyek – ahogy színes volt a Kárpát-medence – úgy színesültek. Mindenképpen azt gondolom, hogy ez a rétegre építés, amit kitaláltak 20 éve a VLAMI-ban, illetve a Nyírségben nyilván 45 éve megy folyamatosan a néptáncos képzés, forgó-kifutó rendszerben az egy nagyon komoly alap.

Csárdás Tanodát, táncházakat, pulyabált és néptáncosok bálját szervezte ezidáig a tavaly októberben, megyei összefogással alakult Néptánc Egyesület, mely a jövőben is számtalan programmal áll a közönség elé. Amellett, hogy szakmai és érdekképviseleti szervezet, fontos szerepet vállal a közművelődés és az idegenforgalom területén is.

Kapcsolódó galéria

Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola sajtótájékoztatója