Ünnepek és hétköznapok a Kállay-házban: Múzeumok Éjszakája augusztusban
Fotó: Trifonov Éva

A kedden felavatott és átadott Kállay-ház kiállításairól és az augusztus 8-ra tervezett Múzeumok Éjszakája kínálatáról adunk összefoglalót.

 

Kedden Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel a Bessenyei téri Kállay-házat. A megható és régen várt ünnepség vendégei voltak Kállay Miklós, néhai miniszterelnök leszármazottai. A család egykori otthonában fogadja mostantól a Kállay Kristóf által alapított gyűjtemény a látogatókat.

Nemcsak a szakma, a család, de a látogatók is igényelték, hogy könnyen megközelíthető, méltó helyre kerüljenek a közel- és régmúlt történelmi kincsei, melyet a városnak adományozott egykoron Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete. Gazdagodott aztán számos ereklyével a gyűjtemény, a világban szétszóródott Kállayak adományával. A nyitás örömére szerveztek utó Múzeumok Éjszakáját a Jósa András Múzeumban, melynek a Kállay-ház ad otthont augusztus 8-án.

„Külön programmal is készülünk, sőt szeretnénk azt, hogy egy kicsit ezt a szép udvart is kihasználva, egy kis vendéglátással és gyerekprogramokkal is kedveskedjünk az idelátogatóknak. Minden korosztályra számítunk. Az esti órákban elsősorban a diákságra, illetve a felnőttekre, de szerintem mindenki megtalálja majd a maga kis programját ezen a családi estén” – nyilatkozta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény mb. vezetője.

A nyitóünnep utáni nemes hétköznapokon reggel 8 órától várják a látogatókat a Bessenyei téren, a Kállay-házban.

„Tulajdonképpen a korábbi helyszínünk 147 négyzetméter volt, itt 1200 négyzetméteren vagyunk. A korábbi helyszínen rengeteg műtárgy volt – mert 18 ezer műtárggyal rendelkezünk –, de nem volt lehetőségünk ezeket kiállítani, hely hiányában. Most ezt fokozatosan, időszaki kiállításokkal szeretnénk megvalósítani. Ennek egyik példája elsőként a dr. Kállay Rudolf emlékkiállítás, Az orvoslás a századfordulón címet viseli. Hiszen halálának 100. évfordulója van. Ezelőtt tisztelgünk. Tehát minél több eddig féltve őrzött, rejtett és csomagolt műtárgyat szeretnénk a nagyközönség előtt megmutatni. Mindamellett bővült az állandó kiállítási anyagunk is, hiszen az érdemrendek, kitüntetések, vagy a Máltai termet tekintve, jóval több anyag látható itt, mint a korábbi kiállítóhelyünkön” – tájékoztatott a gyűjteményvezető.

Az épületben kapott helyet az a hiánypótló várostörténeti kiállítás is, mely közel 250 négyzetméteren mutatja meg Nyíregyháza kincseit és szépségeit. A „mindent a szemnek, semmit a kéznek” múzeumi jelmondat itt fordítva igaz, hiszen olyan interaktív játékot és digitális megoldást találnak a vendégek, amik közel hozzák a bemutatott tárgyakat, műkincseket felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

Kapcsolódó galéria

A Kállay Gyűjtemény épületének átadó ünnepsége