Ünnep az Eötvösben

Egy köznevelési – korábbi szó- és fogalomhasználat szerint – közoktatási intézmény, iskola élete a szeptemberi tanévkezdéstől a június közepén történő évzárásig az oktató-nevelő munka, az iskolaközösségi élet mindenapjai mellett számos kiemelkedő eseményt, ünnepi alkalmat is magába foglal. Ezen ünnepi esemény sorában meghatározó a végzős osztályok búcsúja alma-máterüktől, a ballagás. Az Eötvös Gyakorlóiskola 12 évfolyamos jellegéből következően ebben a tanévben is – hasonlóan, mint az az elmúlt években-évtizedekben majd mindannyiszor – a gimnáziumi ballagás, az írásbeli érettségik-felvételik, majd a szorgalmi időszak általános májusi finise, fontos nemzetközi programok, a mindig kellemes osztálykirándulások mellett és után jutottunk el a mai, s hasonlóan kiemelkedő hagyományos iskolai illetve tanév végi ünnepi eseményünkhöz, az általános iskolások ballagásához. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Köszöntöm a mai alkalommal megrendezésre kerülő általános iskolai ballagási ünnepélyünkön a végzős diákok szüleit, hozzátartozóit, minden kedves vendégünket és kollégáimat. Külön szeretettel üdvözlöm és köszöntöm az általános iskola ma ballagó két 8. osztályunk diákjait és osztályfőnökeit!

– A ma az iskolák mindegyikében felcsendülő, mindannyiunk számára ismerős, s szinte már klasszikussá vált, „Ballag már a vén diák” búcsúdal talán kissé ellentmondóan utal az iskolájuktól búcsúzó tizenévesekre. Ez a jelző azonban nem elsősorban az életkorotokra utal, hanem csak azt hangsúlyozza, hogy az az iskolafok, amelyet most befejeztek, abban ti most a „legöregebbek”, ha úgy tetszik „vének” vagytok. Ezen ismerős dallamokat egészen biztosan többen és többször is fogjátok majd még énekelni és hallgatni, mert hiszen az általános iskola az oktatásnak csak első - igaz meghatározó és alapozó - szakasza, s mert tanulmányaitokat később a legtöbben közületek tovább fogjátok majd folytatni különböző középiskolákban és azt követően főiskolán, egyetemeken.

Az általános iskolában eltöltött nyolc esztendő számotokra már a mai naptól – a múltbeli események összességeként – történelem. A latin „história” „kutatni, kérdezősködni” szó szerinti jelentését értelmezve röviden elevenítsük fel, hogy mi volt, mi lehetett a lényege és varázsa az általános iskolában eltöltött éveknek?

Ez jelentette számotokra az első találkozást az iskolával, a tanulással, a tanító nénikkel;
Ennek az első szakaszában sajátítottátok el az írás és olvasás, no és természetesen a számolás csínját-bínját

Majd, később pedig – a tanulás fortélyainak az elsajátításával párhuzamosan – az egyes tantárgyak titkaiba és rejtelmeibe bepillantva szereztetek tudást és műveltséget, melyre a későbbi tanulmányaitok, életutatok során haszonnal építhettek majd.

No és természetesen itt a „Csoki-suli”, biztonságot nyújtó, lehetőségeket biztosító épületegyüttesében vagy éppen innen kiindulva és eljutva máshová számtalan sok közösségi élmény, kirándulás, emlék, kulturális vagy éppen sportprogram akár itt a Nyírségben vagy éppen a távolabbi Erdélyben, Székelyföldön…!

Az egyik osztályban pedagógusi-szaktanári feladatokat is ellátva én magam is személyesen és őszintén mondhatom, hogy nagyszerű élmény volt veletek együtt megélni azt az időszakot, amit itt, az általános iskolában töltöttetek el! 

– A két végzős és ballagó általános iskolai osztályunk - az osztály létszámát, összetételét, képzési profilját és hát nem utolsósorban tagjainak egyéniségét, a közösség szellemiségét tekintve - természetesen más és más jelleggel színesítette-gazdagította iskolánk elmúlt nyolc esztendejét:

– A 8/D osztály sokszínű, élénk és mindig mosolygós lányokból, s fiukból majdnem arányosan összeálló 23 fős kis közössége igyekezett komolyan venni iskolát, pedagógust, a különböző tantárgyakat, még ha ez nem is mindig és mindenkinek sikerült maradéktalanul. Őszinték voltak, azok is, s lehetett velük komolyan, esetenként majd felnőtt módjára is beszélgetni, dolgozni. Szerethetőek voltak, azok is, esetenként bohókásak és csibészek, s lehet, hogy maradnak is, de értették a humort, s hálásak voltak minden jó szóért, törődésért, a számukra szervezett programokért, kirándulásokért, túrákért. Voltak az osztályban egyéniségek is, s többen közülük különböző területen nyújtottak az átlagosnál jobb teljesítményt és értek el igen szép eredményeket is a tanulmányi munka, a sport és már területen egyaránt. 

– A 8/E osztály matematika- és általános tagozatos osztályként szerveződött meg. több osztályból és más iskolából ideérkező diákokból. Változatos összetétele ellenére az osztály jó osztályközösséggé formálódott az elmúlt négy év alatt. Sok élménnyel lettek gazdagabbak az erdei iskolában, az osztálykirándulásokon és az iskolai rendezvényeken egyaránt. A tehetséges, szorgalmas és igyekvő közösség tagjai szép eredményeket értek el a különböző tanulmányi versenyeken: így például magyar helyesírási versenyen II., robotikában országos II., területi fizika versenyen III. és IV. helyezést, valamint több matematika versenyen is szép sikerek születtek. A huszonnégy most ballagó és búcsúzó diák közül jó néhányan kiemelkedően teljesítettek mind az országos, mind pedig megyei és városi versenyeken a különböző sportágakban: vízilabdázásban, labdarúgásban, egyéni és páros versenyeken MediBall - ban. Mindezzel, eredményeikkel tovább öregbítették iskolánk jó hírnevét, s emellett mindannyian sikeresen vették a továbbtanulás akadályait is. 

Iskolánk hagyományaihoz hűen a ballagási ünnepélyen elismeréseket adunk át a tanulmányi-, kulturális és sportélet területén kimagasló eredményt elért tanulóknak:

Pivnyik Inez 8/E osztályos tanuló kimagasló tanulmányi eredményért, közösségi munkájáért, példamutató magatartásáért, aki az évfolyam kiváló tanulója.

Seres Andor 8/E osztályos tanuló, aki több éve országos egyéni és páros győztes a MediBall versenyeken és az évfolyam kiváló sportolója.

Mudri Balázs 8/E osztályos tanuló, akinek több éven át a tanulmányi eredményei kimagaslóak voltak, és a sportban is jeleskedett: MediBall országos versenyen első helyezést ért el.

Molnár Enikő 8/E osztályos tanuló, aki az ökölvívás sportágban ért el országos harmadik helyezést.

Cziránku Bernadett és Ványi Virág 8/E osztályos tanulók, akik mindketten tagjai a diákolimpián első helyezést elért Eötvös-kosárlabda csapatnak.

Molnár Máté 8/D osztályos tanuló, akinek kiemelkedő eredményei vannak úszásból. A különböző úszásnemekben országos II., ill. megyei I. és II. helyet tudhat magáénak.

Szakál Dominik 8/D osztályos tanuló, aki szintén kiemelkedő eredményeket ért el úszásban.

Deák Máté 8/D osztályos tanuló, aki a Megyei Futballbajnokságon 1. helyezést ért el a Kemecse SE csapatában.