Uniós oltalmat kapott az újfehértói meggy, nyíregyházi területek is a termőövezetben

Európa kiemelt értéke lett az újfehértói meggy. Az Európai Bizottság februári döntésével rendeletet alkotott arról, hogy az „Újfehértói meggy” megjelölés a jövőben oltalom alatt álló földrajzi jelzés. A gyümölcs elismertségét megelőzte az egyik lehetséges végtermék, a pálinka, amely már 2014 óta uniós oltalom alatt áll. S bár a gyümölcs nevében egy szomszédos város a jelző, egy kicsit Nyíregyházáé is, hiszen a hivatalos termőövezetének egy része a megyeszékhely közigazgatási területéhez tartozik.

 

Fél évszázada nemesítették

A gyümölcs sikertörténete közvetetten 70 éve kezdődött, amikor létrehozták az újfehértói gyümölcskutató intézetet, közvetve pedig akkor, amikor fél századdal ezelőtt dr. Pethő Ferencnek és dr. Szabó Ferencnek köszönhetően bejegyezték a fürtös meggyet a nemesítői nagykönyvbe.

Az eredetvédettség adta az ötletet

Valójában pedig két évtizede, amikor Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosa egy kecskeméti eredetvédettségi konferencián megálmodta, hogy az értékes eszenciákkal, kitűnő sav-cukor aránnyal rendelkező gyümölcsből különleges termék készülhet. A humuszos homoktalaj, a napi erős hőingás, valamint a napsütéses órák és a csapadékeloszlás kedvező összhangja az oka, hogy páratlan beltartalmi érték sűrűsödik itt a szemekbe.

2004-ben díjazták először

2003-ban főzték le az első 230 mázsa meggyből a pálinkát, melynek egy év múlva indult a karrierje. – 2004-ben volt az első rendezvény, ahol meg tudtuk mutatni a nagyvilág számára, ahol a Szabolcsból jövő kis pálinkafőző a termékét a nagyvilág elé merte tárni. 2004. október 26-án volt a Foodapest nevű élelmiszeripari kiállítás, ahol ennek a bizonyos meggypálinkának az ágyas meggy változata újdonság díjat, a pálinkaversenyen pedig kisüsti kategóriában aranyérmet kapott. Elindult egy olyan úton, amiben csak bíztam – emlékezett vissza Papp József, a Zsindelyes Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az oltalom mérföldkövei

Ennek az útnak a hivatalos mérföldkövei a következők: a meggypálinka 2007-ben kapott magyar védettséget, 2014-ben pedig az Európai Unióét, maga a nyersanyag pedig 2017-ben szerzett magyar oltalmat, a brüsszeli, EU-s pedig egészen friss: 2021. február 11-e a hivatalos dátum.

A pálinka után kapta a gyümölcs a védettséget

Így egy végtermék, a pálinka hamarabb lett védett, mint maga a gyümölcs, ami szintén kuriózum, hiszen hazánkban csak a gönci kajszibarack rendelkezik hasonló megtisztelő címmel. S hogy milyen illusztris társaságba került a védettségekkel a késztermék és az alapanyag? A híres champagne, a portói bor vagy a spanyol cherry, illetve például a serrano sonka, a szegedi, kalocsai paprika és a tokaji bor mellé. De csak az, amelyik itt készül és terem, ezt pontosan rögzíti a földrajzi árujelző oltalom.

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés

– Meg van határozva egy földrajzi környezet, a Nyírségnek egy adott része, és ott kell termeszteni ezt a bizonyos gyümölcsfajtát. Az abból készült terméket is csak akkor lehet újfehértói névvel illetni, ha a technológiai leírásoknak, termesztési előírásoknak megfelel. Tehát egy elég komoly feltételrendszert támasztottunk magunkkal szemben – szögezte le az alapítvány elnöke.

Nyíregyháza is a része

Konkrétan kizárólag csak az Érpatak, Geszteréd, Kálmánháza, Nagykálló és Újfehértó, illetve a Nyíregyházához tartozó Bálintbokor, Butyka, Császárszállás, Lászlótanya és Újsortanya közigazgatási területén termesztett meggyre érvényes az uniós védelem. A pálinkát illetően az M3-as nyomvonaláig terjed az övezet.

A lehetőség adott

Így az oltalom, mint azt Papp József hangsúlyozta, nem a Zsindelyes Pálinkafőzde privilégiuma, hanem Újfehértó és környékének – a nyíregyházi részeket is beleértve – két, kiváltságos terméke. Bár személy szerint ő ment az úton végig a meggyel és a pálinkával, a siker szerinte közös és mindenkinek lehetőséget jelent. Ami a Zsindelyest illeti, a cég névadó tanyájára álmodtak meg egy nagy beruházást, a már szintén bejegyzett fürtös régió közepére, ahol a meggy számtalan felhasználási területében gondolkodnak.

Amerikában is kedvelik

Úgy, mint az USA-ban, ahol a ’90-es évek közepétől Balaton néven fut be nagy karriert az étrend-kiegészítőnek is kiváló gyümölcs. Az Európai Unióban viszont itt van a hivatalos, elismert központja!