Fejlődő turizmus Nyíregyházán – Több mint harminc díjat kapott a város az elmúlt években
Fotó: Kohut Árpád

Nyíregyháza több mint harminc turisztikai vonatkozású díjat nyert az elmúlt években. A Nyíregyházi Állatpark, a sóstói fürdők mellett egyre népszerűbb az új Kulturális Negyed is a belvárosban. A térség különlegessége, gyönyörű természeti környezetben többnapos biciklis túrákat is lehet szervezni biztonságos kerékpárutakon.

 

Magyarország hetedik legnagyobb városa Nyíregyháza, és az ország turisztikai térképén is előkelő helyet foglal el a szabolcsi megyeszékhely. Ebben a városban született Krúdy Gyula, Benczúr Gyula és Váci Mihály, itt épített kúriát a Kállay család, és a városban található az ország második legnagyobb evangélikus temploma is. A Nyíregyházi Állatpark Európa egyik legjobbja, Év Múzeuma díjat kapott a Jósa András Múzeum, és országszerte ismertté vált a VIDOR Fesztivál. Az elmúlt évek folyamatos fejlődését jelzi az is, hogy ez idő alatt Nyíregyháza több mint harminc turisztikai vonatkozású díjat nyert.

„Nyíregyházának nincsenek hegyei, nincsenek várai, mégis van egy olyan hangulata a városnak, hogy egyre többen szeretnék felkeresni, egyre többen jönnek Nyíregyházára. Aki akár csak húsz évvel ezelőtt járt Nyíregyházán, nagy meglepetéssel érkezik újra a városba, hiszen egy nyüzsgő, egy örökké pezsgő várost lát, főleg nyáron” – mesélte Cservenyák Katalin idegenvezető.

Attrakciók Nyíregyházán

A turizmus központja Sóstó, azon belül is elsősorban az állatpark. A 35 hektáros tölgyerdőben több ezer állatfajtát ismerhet meg a látogató, két évben is Európa legjobbja lett a Nyíregyházi Állatpark. Néhány perc sétára található a Sóstói Parkfürdő, összekötve az Aquarius Élményfürdővel, ez a két egység összesen huszonkét medencével várja a pihenni vágyókat. A környék harmadik nagy attrakciója a Sóstói Múzeumfalu, amely szintén érdekes programokkal várja már a nyitást és a látogatókat. A turisták különleges környezetben, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvényeken keresztül ismerhetik meg a térség szokásait. A belvárosi kulturális élet is egyre színesebb Nyíregyházán, számos új épület és lehetőség várja az ide érkezőket.

„Kialakult egy úgynevezett Kulturális Negyed, nagyon szeretnénk megmutatni a látogatóknak azokat az attrakciókat, amelyeket az utóbbi években nyitottunk, illetve amelyek nyitásra készek. Ilyen a Kállay-ház, amely nemcsak a Kállay család gyűjteményét mutatja be, hanem helyszínt ad egy nagyon izgalmas és érdekes interaktív várostörténeti kiállításnak is. Számos újdonsággal várjuk a látogatókat, ilyen lesz a Kállay-ház mellett a Szindbád, vagy említhetném az állatpark legújabb attrakcióját, az India-házat” – mondta Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Két hotellel is gazdagodott a város az elmúlt években, Nyíregyháza legújabb szállodája, a Hunguest Hotel Sóstó például nemzetközi Crystal Lotus díjat kapott, a szallas.hu versenyén pedig az egyedi, tematikus Pangea Hotelt ismerték el több kategóriában is.

Kerékpáros turizmus

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendkívül jó vízitúra útvonalak vannak, de kerékpártúrák szempontjából is rendkívül fejlődő és népszerű a vidék.

„Keresik az emberek azokat a sík vidékeket, ahol nem okoz kellemetlenséget a földrajzi megközelítés és ez a Felső-Tisza-vidék szempontjából nagyon jó. Ha megnézzük azt, hogy a folyók mentén 250-300 km aszfaltozott töltéskorona van, akkor azt kimondhatjuk, hogy Magyarország egyik legkomolyabb kerékpáros infrastruktúrájával rendelkezik ez a vidék. Az országban tíz kerékpáros vándortábor működik és ez az egyik legnépszerűbb, nagyon sok pedagógus hozza ide a diákokat, mert ez a szakasz nagyon biztonságos és könnyű” – tette hozzá Deák Attila, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnökségi tagja.

A kerékpáros túra ezek mellett még látványos is, mivel rendkívül szép a természeti környezet. Egy új túraútvonalat is kitábláztak a közelmúltban, így Záhonytól egészen Debrecenig lehet biztonságosan tekerni egy körülbelül 300 km hosszú szakaszon.