Ülésezett az Idősügyi Tanács – mozgalmas év áll mögöttük

 

Idén utolsó alkalommal ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa. A tanács 2012 óta vitatja meg rendszeresen a nyugdíjasokat érintő témákat, hiszen a városvezetés kiemelt figyelmet fordít ezekre a területekre is.

Nagy figyelmet fordít a városvezetés a nyugdíjasokra

Azért is van aktualitása, mert terv szerint dolgozik a tanács. Év elején leadja, hogy mit szeretne az adott évben megvalósítani, amit a Közgyűlés szentesít és fogad el. Épp ezért ez a mai egyik programpont az, hogy az éves beszámolót megteszik majd. Ebben az évben sok mindent tettünk azért, hogy társadalmi téren is jól érezzék magukat az idősek.

– mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára elmondta, nagyon mozgalmasan telt el a 2017-es év. Számos érdekes pályázattal és programmal tette színessé a városvezetés a nyugdíjasok életét.

Programok sokasága 2017-ben

Nagyon sűrű volt ez az év, sok programunk volt. Azzal kezdtük az évet, hogy megjelent a 2015/16-os Élettörténetek című könyvnek az első kötete. Nekünk az volt az álmunk, hogy ez, könyv formájában megjelenjen. Aztán volt az idősöknek sporttalálkozója, ami egy nagy tömegrendezvénnyé fejlődött, hiszen több mint 600 nevező volt. De részt vettünk Ki mit tud versenyeken, vetélkedőkön és egy állatparki sétán.

– tette hozzá Fintor Károlyné.

A tanácskozáson dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési osztály vezetője tartott előadást a Karácsonyi pályázatokról.

115 pályázat érkezett

A Karácsonyi pályázat egy évek óta jól működő rendszer, minden évben generációs programokra lehet pályázni a civil szervezeteknek. Kifejezetten egyesületeknek és alapítványoknak. Hét és fél millió forint van szétosztva a civil szervezetek között és kifejezetten az a cél, hogy ne külön ünnepeljenek az idősek vagy külön az óvodások, hanem együtt szervezzék meg ezeket az ünnepségeket. Ebben az évben 115 pályázó nyújtotta be pályázatát.

– adta tájékoztatásul dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési osztály vezetője.

Nyugdíjas kártya

Az eseményen tájékoztatást kaptak arról is, hogy bevezetik Budapesten a nyugdíjas kártyát az úgynevezett Rigót. A 65 év felettiek díjmenetes utazása esetében annyi változik, hogy ellenőrzéskor 2018. január elsejétől a jogosultságot érvényes közlekedési kártyával kell igazolni. Ezt az elektronikus jegyrendszer indulásáig mindenkinek ki kell váltania. Egyelőre csak a fővárosban fog működni a rendszer, de a vidékről érkező, Budapesten utazó nyugdíjasokat is érinti.

 

Kanócz Rita