Újra várja vendégeit a Kalamáris Vendéglő

Az elmúlt év októberében nyitott meg a Sóstói Múzeumfaluban az a különleges vendéglő, amely valós ételek helyett szellemi táplálékot kínál betérő vendégeinek, akik egy digitális étlap kínálatából Petőfi-versek közül választhatnak, ezeket „fogyaszthatják el”. A „szolid, tisztességes üzlet” a szabadtéri néprajzi múzeum téli zárva tartása miatt jelenleg csak előzetes bejelentkezéssel fogad vendégeket, március 15-étől viszont újra versenybe száll, hogy visszanyerje korábbi népszerűségét, s a „helyi és távolabbi társaságok, famíliák kedves szórakozó helye” kitüntető cím büszke birtokosaként szerepeljen.

A szokatlan díszletek közé álmodott kiállítás elsődleges célja, hogy felkeltse az érdeklődést a népi kultúra iránt. Nem utolsósorban az sem titkolt cél, hogy a Kalamáris Vendéglőből távozó látogatók több verset olvassanak, köztük Petőfi műveit.

A kiállítási koncepció nemzeti költőnk tizenkét költeményére épül, melyeket a vendégek a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeinek tolmácsolásában hallgathatnak meg. A digitális alkalmazás azt is ellenőrzi, hogy a kiválasztott vers hallgatása közben figyelt-e a kedves vendég: ha a mű elhangzása után három lehetőség közül ki tudja választani a versben elhangzott szövegrészletet, akkor találkozhat Petőfi virtuális helyeslésével, s egyúttal továbblépési lehetőséget kap egy rövid animációs videóhoz, amely a költeményben megjelenő néprajzi kifejezésekhez kapcsolódik.

Ez utóbbi nem véletlen, hiszen a kiállítás nem relikviákon, kéziratokon keresztül közelít Petőfihez, hanem azokat a régi, a falusi hétköznapokhoz tartozó eszközöket, szerszámokat, viseletdarabokat mutatja be, amelyeket a költő műveiben említ.

Akinek nem Petőfi a kedvenc költője, az se keseredjen el! A vendéglő főszakácsa a 18. századtól napjainkig bezárólag számos klasszikus és kortárs költő művét „tálalja” a falakon, s bizony azok sejtik jól, akik itt sem ételkölteményekre gondolnak! Ezeket és a digitális étlapról „rendelhető” Petőfi-verseket a néprajzi fogalmak kötik össze. A versekben megjelenített viseletdarabok, tárgyak, esetleg modelljeik, kicsinyített makettjeik is láthatók a teremben, így a kiállítás lehetőséget biztosít a multiszenzoros tanulásra.

A vendéglői díszlet része a „büszkeségfal”, ahol a képzeletben itt vendégeskedő kortárs költők portréi tekinthetők meg. Lackfi János, Szabó T. Anna, Turbuly Lilla, Keresztesi József, Varró Dániel arcképei – egy képzőművészeti egyetemi hallgató jóvoltából – olyan vizuális elemekkel bővültek, amelyek egy-egy művükkel teremtenek kapcsolatot: Petőfi-átirataikkal, parafrázisaikkal, melyeket a múzeum egy másik pontján, az egyik deszkakerítésen az érdeklődők el is olvashatnak.

A Kalamáris Vendéglőben a helyi értékekre szeretnék felhívni a vendégek figyelmét, ezért került a falra egy fiktív utazási iroda ajánlata, amely a megye irodalmi emlékhelyeit népszerűsíti. Ismert, hogy Petőfi többször megfordult Szatmárban. Vendégeskedései során számos költemény született, de olyanokat is ismerünk, amelyek élményforrása kapcsolódik a vármegyéhez, gondoljunk például A Tisza című versre! Az irodalmi emlékhelyek térképes megjelenítése a tájolásban, viszonyításban segít, ugyanakkor szövegei a helyi Petőfi-mondák mellett pl. Kölcsey Ferenc, Czóbel Minka, Ratkó József, Képes Géza stb. életének és munkásságának helyi vonatkozásaira is felhívják a figyelmet.

A vendéglőkben megszokott fekete táblát sem kell nélkülöznünk; ezen a főszakács napi ajánlatát olvashatjuk. Legutóbb egy játékot kínált, amely csekély, de annál ízletesebb jutalommal kecsegtette a vendégeket, amennyiben sikerül megfejteniük egy Petőfi-vers címéből képzett anagrammát. Izgatottan várjuk, mit talál ki legközelebb!

A kiállítás egyik fontos célcsoportját azok a tanulók képezik, akik a tananyag részeként találkoznak a néprajzi ismereteket is igénylő klasszikus költeményekkel. Ezért külön öröm, hogy a szokatlan tárlat meghívást kapott a Petőfi Irodalmi Múzeum által koordinált Petőfi-utak elnevezésű programba. Ennek keretében Nyírmártonfalvától Budapestig 55 általános és középiskolai osztály ismerkedhet meg a kiállítással tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével.

A Kalamáris Vendéglő ötlete nemzeti költőnk születésének 200. évfordulója alkalmából született meg, s megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma anyagi támogatása tette lehetővé. A Kalamáris Vendéglő 2023. június 2-án zár be, addig „boldog, hangulatos mulatós éjszakák” helyett nappal, nyitvatartási időben, tisztelettel és szeretettel fogadja vendégeit.