Újra használható a Hernyó - Felújították a Nyíregyházi Egyetem Atlétikai Csarnokát

Újra használható a Nyíregyházi Egyetem atlétikai csarnoka. Egy viharban sérült meg a tetőszerkezet, melyet helyre állítottak. Februártól a hallgatók is birtokba vehetik a megszépült épületet. A beruházás 100 millió forintba került. 

A Nyíregyházi Egyetem Atlétikai Csarnokának ponyvaszerkezetét 2019. májusában viharos szél bontotta meg. Az intézmény a sérült felületre ideiglenes ponyvát tett, hogy megelőzze a további károkat, valamint a Nyíregyházi Egyetem a felújításra pályázott.  Pár hónappal később a viharos szél tovább rongálta a ponyvát, így a csarnok használhatatlanná vált. Az egyetem által megbízott statikus szakember megállapította, hogy a csarnok ebben az állapotában élet- és balesetveszélyes,   ezért a létesítmény lezárásra került.

- Mikor a vihar után beléptem ide, a szívem szakadt meg látva a hatalmas tócsát, és félő volt, hogy tönkre megy a rekortán borítás is. Ahogy lehetett, igyekeztünk forrást találni a felújításra, ami mostanra megvalósult. Ezt a csarnokot nem csak sportolók használták korábban, számos egyéb rendezvényt, évnyitókat tartottak itt, melyekre most újra alkalmassá vált - mondta Halkóné Dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja. 

2020-ban a csarnok helyreállítására a minisztérium forrást biztosított. A munkálatok előkészítését 2020-ban megkezdte az intézmény. A tető- és ponyvaszerkezet, illetve a belső helyreállítási munkák idén januárra készültek el, így februártól ismét használhatják a hallgatók. A csarnok jó kiegészítője lehet az Atlétikai Centrumnak. 

- Elkészült egy modern Atlétikai Centrum, ehhez pedig szervesen kapcsolódhat az egyetemi csarnok, mely oktatásra, edzésekre, képzésekre alkalmas. Nyíregyháza az atlétika egyik fellegvára lehet így, minden feltétel adott, de nem csak az atléták használhatják ezt a létesítményt, hanem más sportolók is - mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

A helyreállítási munkák során a csarnok héjazatának rekonstrukciós, valamint a villamos hálózati és gázüzemű berendezéseket érintő és az ezekhez kapcsolódó javítási, karbantartási munkák történtek meg. Ezt követően fertőtlenítő takarítás, belső festési, felújítási munkálatok történtek. 

- Nagyon örülök, hogy február nyolcadikától birtokba vehetik a hallgatók a csarnokot, akkor indult az új szemeszter, de a városnak is fontos a fejlesztés. Mi úgy terveztük meg Nyíregyháza infrastrukturális fejlesztését, hogy figyelembe vettük az egyetemet, és kiegészítik egymást a beruházások - mondta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. 

A beruházással együtt a távolugró homok cseréje, valamint a nézőtéri sávokban a padlózat cseréje is megtörtént. A négy bejárati ajtó előtti belső terület új, csúszásmentes műgyanta burkolatot kapott.
Az Atlétikai Csarnok teljes helyreállítási költsége megközelítette a 100.000.000 Ft-ot.